Čović: Siguran sam da ćemo zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom ući u EU

Aktuelno
Čović: Siguran sam da ćemo zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom ući u EU
.

U naredna dva mjeseca bit će organizirana konferencija o pitanju demografije u Bosni i Hercegovini posebno u kontekstu odlaska iz države, najavio je to član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Mišljenja je da je to trend koji je prisutan u svijetu iznoseći podatak da se procjenjuje da je oko 20 miliona ljudi koji su pokrenuti sa svojih ognjišta, dodajući da je u BiH još dodatni problem veliki odlazak mladih uz disbalans broja rođenih i umrlih. Podsjetio je da je 2013. godine kada je organiziran popis stanovništva bilo 540.000 Hrvata ili 15,5 posto, ali sada ih je manje za 70.000 do 80.000, tvrdi Čović, ali i kaže da drugi konstitutivni naroda Bošnjaci i Srbi, više napuštaju BiH.

On dodaje da je 2013. godine bilo 3,7 miliona stanovnika, a sada ih je smatra tek tri miliona i sve to razlozi su za organiziranje stručnog skupa na kojem bi se ukazalo na ove problem i na kojem bi eksperti, a ne političari, dali prijedlog za rješenje tog pitanja.

Podsjetio je da je usvojena Strategija vanjske politike iako je sramotom nazvao činjenicu da se na nju čekalo toliko dugo i ona donosi sve odrednice važne za vođenje vanjske politike, a potvrdio je i da su primljene k znanju osnove zakona koji definira vanjsku politiku.

– Sada će zakon proći kroz Ministarstvo vanjskih poslova, Vijeće ministara i parlamentarnu proceduru. Vjerujem da će to biti tema na prvoj sjednici Vijeća ministara, ali ne znam kako će to proći u parlamentu s obzirom na odnose pozicije i opozicije – kazao je Čović. Ističe da je do sada u smislu vanjske politike bio prilično personalan nastup često se nastupalo individualno s pozicije ko je koga imenovao što je, napomenuo je, katastrofalno za jednu državu kakva bi trebala biti BiH.

Osvrnuo se na pitanje Izbornog zakona i prijedloga koji se nude napominjući da se za Hrvatski narodni sabor (HNS) odnosno Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) čiji je Čović predsjednik minimum izmjena mora odnositi na izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Federalnog parlamenta za osiguranje legitimnog predstavljanja naroda.

On smatra da bi nametanje rješenja od visokog predstavnika u BiH bio korak unazad jer ukoliko bh. politički predstavnici nisu u stanju implementirati presude Ustavnog suda kako se onda može očekivati da BiH bude punopravna članica Evropske unije podsjećajući da je Ustavni sud poništio nametnute odluke Ureda visokog predstavnika.

Od ovogodišnjih općih izbora očekuje 80 poto glasova Hrvata što je legitimno predstavljanje tog naroda u institucijama vlasti na svim nivoima te dodaje da o takozvanom trećem entitetu uvijek pričaju oni čiji to nije permanentni interes i to se događa posljednjih 15 godina.

Siguran je Čović i u to da će 2025. godine BiH zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom biti članica Evropske unije iako prema dosadašnjem iskustvu sedam godina nije dovoljno, a i ove zemlje su daleko ispred BiH na evropskom putu, ali tu je šansa za BiH i sve je do nas.

– Uvjeren sam da ćemo poslije izbora imati jasan plan kako naredne godine ući u pregovarački proces i početi otvarati poglavlja i kroz ta poglavlja ćemo rješavati i pravnu državu i borbu protiv kriminala i korupcije, način biranja sudija i tužilaca te odnos sudova na svim nivoima. Na to će nas natjerati pregovaračka poglavlja kada budemo govorili o pravnom meritumu – podvukao je. Izrazio je optimizam da ukoliko se na vrijeme usvoje izmjene Izbornog zakona u nerednih mjesec i pol dana, BiH bi trebala dobiti do ljeta kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

– Nema proširenja bez BiH. Ne da smo mi zadnji s tamo nekom grupom nego tvrdim da smo prvi, ali trebamo konkretno raditi nije dovoljno da neko samo izlazi sa optimističnim izjavama. Zbog cjelokupnog ambijenta ne mogu zamisliti mogućnost da dva istočna susjeda uđu u EU, a da mi nismo paralelno s njima – naglasio je član Predstavništva BiH Dragan Čović.

Najavo je i da će u Vitezu danas biti održana sjednica Predsjedništva HNS-a, a u petak Središnji odbor HDZ-a kada će se donijeti osnove strategije o pitanju izbora i od toga trenutka počet će se pričati o kandidatima, kodeksu i politici odnosno pripremi za narede oktobarske opće izbore.

(Fena)

Ne propustite