VANREDNO STANJE: Sava je najviša u historiji, popucale ceste, potopljene kuće a najgore tek dolazi

Region
VANREDNO STANJE: Sava je najviša u historiji, popucale ceste, potopljene kuće a najgore tek dolazi
.

Hrvatska nastavlja borbu s poplavama.

Vodostaj Save u Jasenovcu jutros u 7 sati je iznosio 928 centimetara, čime je oboren još jedan rekord. Na snazi je i dalje izvanredno stanje, a Jasenovac nije jedini. Sinoć je bila nemirna noć za stanovnike općine Lekenik jer je vodostaj Kupe iznosio 962 centimetra. I tamo je proglašeno izvanredno stanje. Kod Siska je jutros izmjereno 859 centimetara.

Najgore tek dolazi

Jučer je vodostaj Save na Jasenovcu srušio rekord iz 1970. godine, s izmjerenih 920 centimetara. Dosadašnji rekord iznosio je 907 centimetara.

Ali najgore još nije prošlo. Tek dolazi, i to sredinom tjedna, kada bi ovim područjem trebao proći vrhunac vodenog vala. Procjene kažu da bi Sava mogla rasti još 20 do 30 centimetara.

Ekstremni uvjeti

Hrvatska gorska služba spašavanja izvijestila je da su ronioci u ekstremnim uvjetima spriječili urušavanje nasipa kod Tanca na Uni. U gotovo nemogućim uvjetima, s vrlo niskom temperaturom vode od sedam stupnjeva i nikakvom vidljivosti, ronioci su jučer više od dva sata proveli u vodi u kojoj im je prijetilo pothlađivanje kako bi na kritičnome mjestu na nasipu spriječili daljnje urušavanje.

Popucala cesta

Naime, jučer nešto poslije 12 sati tri ronioca iz Karlovca uz jednog člana Kluba podvodnih aktivnosti Vodomara stigli su na mjesto zarona na nasip između Uštica i Tanca. Budući da se radilo o odronu i urušavanju ceste, bilo je potrebno ojačati nasip uz koji ide cesta. Ronioci su razvukli deset cerada dugih deset metara i širokih četiri metra sa strane nasipa izloženog vodi te su tako ojačali nasip i zaustavili prodiranje vode i moguće potpuno urušavanje ceste. Nakon toga ronioci su se uputili kilometar dalje kako bi na još jednoj kritičnoj točki pripremili moguću sanaciju.

Na stotine pripadnika HV-a neumorno rade na održavanju nasipa dugog 600 metara. Zbog silnog pritiska vode pojavilo se nekoliko odrona, a kod sela Tanac je popucala i cesta.
Sirene u Lekeniku

Dramatično je i uz rijeku Kupu. U općini Lekenik rijeka nezaustavljivo raste, proglašeno je izvanredno stanje, a čule su se i sirene. 

Voda iz Odranskog polja došla je do kuća u sisačkim prigradskim naseljima. Vodostaj Odre i dalje raste, a prelila se voda i iz Lonjskog polja. 

Do prelijevanja vode preko prometnice u šumi Brezovica došlo je zbog sve veće količine savske vode koja se pušta u retenciju Lonjsko polje.

Strašna situacija u Lici, potopljeno na desetke kuća

U Kosinjskoj dolini oko 600 stanovnika je i dalje odsječeno od ostatka zemlje. Kretati se mogu samo plovilima. Poplavljeno je pedesetak kuća i objekata, stanovnici su bez struje. 

Borba s poplavama traje već tjedan dana, a stanovnici kažu da je ovo najgora poplava u zadnjih deset godina.

Priprema na najgore

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije na sjednici održanoj u ponedjeljak razmatrao je stanje vezano za porast vodostaja rijeke Save te kako će se nove oborine u njezinu slijevu odraziti na njezin vodostaj.

Predstavnici Hrvatskih voda izvijestili su članove stožera o izvanrednim mjerama obrane od poplava na području Stare Gradiške, Davora i Slavonskog Kobaša. U Slavonskom Brodu na snazi su redovite mjere obrane od poplava, a u Slavonskom Šamcu pripremne mjere obrane od poplava.

Prema trenutačno raspoloživim podacima, vrhunac vodenog vala u Brodsko-posavskoj županiji očekuje se u srijedu i četvrtak, 21. i 22. ožujka. Hrvatske vode procjenjuju da će na tom području vodostaj Save rasti za dodatnih 20 cm, prenosi Hina.

Ne propustite