OPREZ: Znate li kako se zaštititi od provalnika?

Sve za dom
OPREZ: Znate li kako se zaštititi od provalnika?
.

Provale u domove sve su učestalije, osobito u današnje vrijeme. Veliku ulogu u spriječavanju ove pojave ima policija, ali i građani. Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta kojima ćete sami spriječiti provalnike da dođu do vaše imovine.

Savjetuje se:

1. Uvijek zaključavajte ulazne vrata bez obzira na to koliko ćete biti odsutni. Imajte na umu otvorene prozore i balkonska vrata.

2. Biti dodatno na oprezu ako stvaramo buku koja onemogućava da čujemo posjetitelje (uključen usisavač, mikser, sušilo za kosu, glasno slušanje glazbe …) ili smo u udaljenim dijelovima kuće ili dvorišta (tavan, podrum vrt …). Ne ostavljati tik uz kuću predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.

3. U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata stoga se preporučuju osigurati se širokokutnom špijunkom kroz koju se može promatrati posjetitelja, savjetuje se i dobra brava s čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata. Ako vam je neka osoba sumnjiva zatražite da vam pokaže osobnu ispravu, a ako je potrebno kontaktirajte instituciju ili poduzeće za koje se navodi da ista zastupa.

4. Na obiteljskim ili niže pozicioniranim stanovima “ulazni putevi” za lopove/provalnike su prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa se preporuča ugraditi dodatnu zaštitu, u vidu protuprovalnih folija ili čak rešetki (naravno, estetski prihvatljivih).

5. Provalnici u većini slučajeva dobro znaju vaše navike. Stoga su u posebnoj opasnosti stariji i bolesni, osobe koje žive same ili djeca. Ako vam je netko od ukućana u ovoj skupini poželjno ga je češće kontaktirati ili posjetiti. Djecu pak treba educirati da ne otvaraju vrata neznancima.

6. Ne držati novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. Lopovi znaju da ondje treba tražiti.

7. Ne pričajte svima  da nam je gotov plan putovanja, kao i ne ostavljajti takve poruke na telefonskoj sekretarici. Nikako nije poželjno niti razglasiti “na sva zvona” da smo upravo dobili neočekivano nasljedstvo, ili da smo uspjeli uštedjeti veću svotu novca, tvrde na korisnisavjeti.com

Ne propustite