Poljski premijer: Dogovorio sam s Merkel oštar odgovor na trovanje ruskog špijuna

Svijet
Poljski premijer: Dogovorio sam s Merkel oštar odgovor na trovanje ruskog špijuna
.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je izjavio da je dogovorio s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je u posjetu Varšavi, da EU da oštar i ne samo simboličan odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog špijuna u Velikoj Britaniji.

"Dogovorili smo da Europska unija treba dati oštar, a ne samo simboličan odgovor i očekujem od Unije da tema ruskog napada bude među zaključcima Europskog vijeća", rekao je Morawiecki na konferenciji za novinare nakon razgovora s kancelarkom Merkel.

"Ruski agresor mora znati da si ne može dopustiti napad na jednu zemlju članicu NATO-a", rekao je.

Merkel je bila blaža. Osudila je upotrebu neurotoksičnog agensa i potvrdila solidarnost s Londonom, ali nije Moskvi izravno pripisala odgovornost za trovanje Sergeja Skripala.

"Ozbiljne informacije upućuju na Rusiju. Rusija sada mora dokazati da to nije tako", rekla je.

Kancelarka je također rekla da želi snažne zaključke Europskog vijeća 22. i 23. ožujka i dodala da će Njemačka djelovati u tom smjeru.

Dvoje čelnika koji su inzistirali na jedinstvu Europske unije su rekli da su zabrinuti zbog nedavnih očitovanja protekcionizma u aluziji na politiku Sjedinjenih Država.

Morawiecki je izrazio zadovoljstvo što dogovor njemačke koalicije izražava želju za intenziviranjem suradnje u sklopu weimerskog trokuta (Njemačka-Francuska-Poljska), prenosi Hina.

 

Ne propustite