Kavazović: Islamska zajednica ne zagovara ekskluzivnost

Bosna i Hercegovina
Kavazović: Islamska zajednica ne zagovara ekskluzivnost
.

Mnogi vjerski lideri u Bosni i Hercegovini imaju veći autoritet nego političari, i jako je važno da taj svoj autoritet iskoriste za opće dobro, za pomirenje i za postizanje pravednog društva - poručio je specijalni izaslanik za promociju slobode religije i uvjerenja izvan EU Jan Figel.

Figel je tokom posjete Bosni i Hercegovini učestvovao u radu okruglog stola ''Religije i sekularnost u novim odnosima'' koji je organizirao Rijaset Islamske zajednice u BiH.

"Svi članovi društva imaju svoju ulogu, a vjerski dužnosnici imaju posebno značajnu ulogu jer inspirišu narod i daju im primjer kako živjeti", naglasio je Figel.

U vezi s evropskim putem BiH rekao je da se taj put gradi isključivo u BiH te da zavisi od svih njenih građana.

Domaćin okruglog stola, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, poručio je da svi moraju poštovati pravila otvorenog društva.

Istakao je da Islamska zajednica slijedi taj put i nipošto ne zagovara ekskluzivnost, jer to nije svojstveno vjeri.

"Sve skupine, i sve organizacije koje se žele baviti vjerom trebaju biti transparentne u svojoj pojavnoj manifestaciji", rekao je Kavazović.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom naglasio je važnost da svi ljudi nađu snage u sebi da razumiju druge i prihvataju, sve ono što oni jesu.

"Vrlo važno je da ono što pripovijedamo zaista to vjerujemo", potcrtao je Hrizostom.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić važnim smatra da država prizna da postoje vjerske zajednice koje imaju svoja prava i odgovornosti, ali da bi se to provelo bitno je, kaže, određivanje čovjeka koji će komunicirati s crkvama i vjerskim zajednicama.

"Vrlo je važno čuti i naše stavove koji trebaju biti ugrađeni u međuljudske odnose", poručio je kardinal Puljić.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci zadovoljan je saradnjom religijskih zajednica u BiH, a poručio je da mogu i rade zajedno.

(N1)

Ne propustite