Agrokoru odbačena žalba pred okružnim sudom u Ljubljani

Region
Agrokoru odbačena žalba pred okružnim sudom u Ljubljani
.

Slovenski vrhovni sud odbacio je prošli tjedan žalbu Agrokora na rješenje okružnog suda u Ljubljani kojim se većinskom vlasniku u Sloveniji ne priznaje položaj stranog subjekta u insolventnom postupku prema slovenskom zakonu, potvrđeno je u ponedjeljak iz tog suda, a prenose slovenski mediji.

Takvu je odluku slovenski vrhovni sud donio prošle srijede, a prema tumačenju pravnika to znači da imovina Agrokora u Sloveniji više nije zaštićena od mogućih ovršnih postupaka.

Okružni sud u Ljubljani je u lipnju prošle godine na zahtjev tadašnjeg vladinog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka najprije priznao proces izvanredne uprave u posrnulom hrvatskom koncernu kao insolventni postupak po slovenskom zakkonu, čime je bila zaštićena Agrokorova imovina u Sloveniji, u prvom redu Mercator, od mogućih ovršnih postupaka Agrokorovih vjerovnika, objavila je Fena.

Kasnije je slovenska vlada na tu odluku podijela žalbu koju je nadležni sud onda prihvatio.
Kako prenose slovenski mediji, vrhovni sud je i konačno potvrdio stajalište okružnog suda u Ljubljani, dano nakon žalbe slovenske vlade na ranije sudsko rješenje.

Okružni sud, a sada i vrhovni sud Slovenije, utvrdili su da hrvatski postupak izvanredne uprave u slučaju Agrokor ne osigurava ravnopravan, odnosno jednak tretman svih vjerovnika, kako je to zajamčeno načelo u postupcima insolventnosti u Sloveniji.

Kao dodatni argument za takvo gledište, slovenski sud navodi da bi važenje Lexa Agrokor značilo da se pravila iz njega primjenjuju i na Mercator koji je solventan i može vraćati svoje obveze.

Ne propustite