DOK NJEGOVA PORODICA ŠUTI : Neurohirurg otkrio zastrašujuće informacije o stanju Michaela Schumachera

Druga strana sporta
DOK NJEGOVA PORODICA ŠUTI : Neurohirurg otkrio zastrašujuće informacije o stanju Michaela Schumachera
.

Neurokirurg Colin Shieff nije liječio legendu Formule 1, ali na temelju svog iskustva procijenio je kako se u ovakvim slučajevima pomaci gotovo nikad ne događaju. Schumi je u komi četiri godine...

Nešto manje od četiri godine i tri mjeseca, tačno 1542 dana, traje agonija Michaela Schumachera i njegove obitelji. Otkad je 29. decembra 2013. jedan od najvećih vozača u povijesti Formule 1 nastradao na skijanju, traje nada, borba za život, ali i ta nada je sve "tanja".

Porodica ne pušta gotovo nikakve informacije u javnost, ne znaju se praktički nikakvi detalji o njegovu stanju, no neke se stvari već mogu zaključiti, pretpostaviti, pogotovo kad je riječ o stručnjacima koji su se bavili sličnim slučajevima. I vijesti nisu nimalo dobre.

- Nažalost, stanje Michaela Schumachera gotovo sigurno se neće popraviti - rekao je neurokirurg Colin Shieff u razgovoru za Associated Press. Shieff nije liječio Schumachera, zbog te činjenice vječni optimisti će uzeti ovu njegovu procjenu s rezervom, nadajući se da ne mora nužno biti baš tako, ali lakše je čovjeku povjerovati nego vjerovati u čudo... - Priroda njegovih ozljeda, kao i informacije koje dobivamo svih ovih godina, sugeriraju kako je njegov mozak pretrpio veliku štetu. Kao posljedica toga, njegov mozak ne funkcionira kao moj ili vaš. I što je duže u takvom stanju, sve je teže očekivati poboljšanja. Zato kažem da je vrlo izvjesno da se situacija neće mijenjati na bolje - pojasnio je svoj stav dr. Shieff. Budući da su informacije koje obitelj pušta u javnost, odnosno one koje procure mimo njihove želje, vrlo šture i najčešće nepotvrđene, može se samo pretpostavljati...

- Prema dostupnim informacijama, s priličnom sigurnošću mogu reći da Schumacher ne može razgovarati. Moguće je da je u stanju pokazivati emocije, da je nesretan ili da se ne osjeća dobro, ali možda se to i samo čini ljudima koji ga okružuju. Postoji mogućnost i da može uživati gledajući svoju djecu ili slušajući glazbu koju je volio - analizirao je dr. Shieff pa dodao:

- Sasvim sam siguran da se Schumacher ne može potpuno oporaviti. Ipak je jako dugo u ovakvom stanju, izgubio je najveći dio mišića, a čak kad bi otvorio oči i počeo govoriti, došlo bi do gubitka pamćenja, što će imati utjecaj na njegovo ponašanje i kognitivne funkcije. Da, siguran sam da on više nikad neće biti isti kao što je nekad bio. Može se oporaviti djelomično, ali u ovoj situaciji svaki napredak je oporavak. U javnost su često curile informacije i o troškovima liječenja, neke od njih kažu kako je za Schumacherovo liječenje potrebno čak 200.000 eura na tjedan. A tjedana je prošlo već više od 220... Kad se sve zbroji, zvuči jako puno čak i za tako imućnu obitelj kao što su Schumacherovi.

- Iskreno, mislim da je ta cifra ipak malo pretjerana - kazao je dr. Shieff.

(24sata.hr)

Ne propustite