ČUVARKUĆA MAJKA SVIH BILJAKA: Pogledajte od kakvih bolest vas čuva

Porodica i zdravlje
ČUVARKUĆA MAJKA SVIH BILJAKA: Pogledajte od kakvih bolest vas čuva
.

Njeno latinsko ime SEMPERVIVUM najbolje opisuje njenu otpornost, što u prevodu znači ‘UVIJEK ŽIVUĆA’ . Neki od vas je se sjećaju i kao biljku koja se koristila u djetinjstvu za liječenje uhobolje.

Čuvarkuća je višegodišnja biljka koja dolazi iz porodice tustikovki, poznata i kao cmilić, možek, pod silu živ, treset, uhovnik, ušna, žednjak i vazdaživ. Karakterišu je debeli masni listovi puni vode i cvjetovi zvjezdastog oblika. Čuvarkuća se prostire od Maroka do Irana. kroz planine Pirinejskog poluotoka, Karpata, Alpa, Turske, Balkana i Kavkaza. Kod nas ona češće služi kao ukrasna biljka nego kao ljekovita.

Dobro pripremljen recept od čuvarkuće može da liječi mnoge upale i bolove.

Čuvarkućom se može tretirati crveni vjetar, kurije oči, pjegice, rane i čirevi, herpes, upale oka i uha, kožne bolesti, tvrda koža na tabanima, opekotine, ubode, ugrize.

Sva ova problematična mjesta premažite sokom čuvarkuće ili stavite oblog od oguljenog lista.

Ova biljka sadrži tanin, biljnu sluz, masno ulje, kalcijev malat, smolu, kabučnu i mravlju kiselinu. Mnoga ovdašnja istraživanja su potvrdila da posjeduje vrlo vrijedne kiseline, ugljikohidrate i flavonoide. Narodna medicina je koristi zbog antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava.


Ovo su neki od lijekova čuvarkuće:

Uhobolja – Kao stari narodni lijek za uhobolju, oštećenja bubnića i gubitak sluha, predstavlja upravo čuvarkuća. Mnogi su se uvjerili da djeluje bolje nego neke kapi iz apoteke, a čak je i pedijatri preporučuju djeci. Dovoljno je ukapati 2-3 kapi soka iz njenog lista, malo odležati i nakon nekoliko minuta pustiti da sok iscuri van iz uha.

Kožne bolesti i rane – Ima slično djelovanje kao i aloa vera, koja je poznata po liječenju različitih kožnih oboljenja. Biljka se smatra jedna od najsigurnijih lijekova za širok spektar raznih kožnih bolesti. Njena antiupalna i antiseprička svojstva služe i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, te pruža brzo olakšanje i smirenje.

Čuvarkuća sa medom uspješno liječi miome i ciste na maternici kao i probleme sa štitnjačom. Pomiješana sa toplom vodom, smjesa sa medom i čuvarkućom smanjuje temperaturu. Potrebno je da se samelje 750 grama listova ove biljke i pomiješa sa jednim kilogramom meda. Uzimati 2-3 kašike dnevno.

Sok čuvarkuće sadrži antibakterijske spojeve i polisaharide koji učinkovito djeluju protiv svih bakterija. Vrlo dobro pomaže kod živčanih smetnji, crijevnih parazita, padavice i strahova. U slučaju bronhitisa, upale zuba, uha i grla može se piti ili grgljati. piti tri kašikice soka na dan ili jednostavno pojesti 2-3 lista ove biljke.

Čaj čuvarkuće je izvrstan kod obilnih menstrualnih problema, proljeva i čireva. Kuhati 10 ili 12 grama osušene čuvarkuće i to 15 minuta u 250 mililitara vode. Procijediti i ostaviti da ohladi. Ujutro popiti jednu šoljicu čaja a preko dana, svaki sat, uzimati po jednu kašiku.

Čuvarkuća je vrlo otporna bilja i moće se lahko uzgajati u teglama ili na otvorenom. Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati konzumiranje lijekove od čuvarkuće.

Ne propustite