BIZARNA PRIČA O MUŠKARCU KOJI JE ŽIV, ALI SLUŽBENO MRTAV: 'Ja sam hodajući duh koji će se osvetiti svojoj ženi'

Svijet
BIZARNA PRIČA O MUŠKARCU KOJI JE ŽIV, ALI SLUŽBENO MRTAV: 'Ja sam hodajući duh koji će se osvetiti svojoj ženi'
.

Constantin Reliu (63) u jannuaru je saznao da je mrtav. Više od 20 godina proveo je u Turskoj radeći kao kuhar, a kada se vratio u domovinu otkrio je da je njegova supruga tražila da ga se službeno proglasi mrtvim.

Njegov život preko noći pretvorio se u pravosudnu noćnu moru u moru pokušaja da dokaže vlastima da je on ustvari živ. Doživio je veliki poraz kada je u četvrtak sud u sjeveroistočnom gradu Vasluiju odbacio molbu da se njegova smrtovnica proglasi nevažećom jer je njegov zahtjev stigao - prekasno.

Odluka suda je pravomoćna.

- Ja sam hodajući duh. Službeno sam mrtav, iako sam živ. Nemam prihoda i zbog toga što sam proglašen mrtvim ne mogu se niti zaposliti, ispričao je za AP u telefonskom razgovoru, a tijekom intervjua Reliu se silno rastužio, objavio je Jutarnji list.
 

- Mislim da ću zaplakati, rekao je novinaru a potom izrazio bijes i želju za osvetom protiv svoje supruge koja sada živi u Italiji.

- Nisam siguran jesam li razveden ili ne. Ne znam da li se ona ponovno udala za nekog drugog ili nije. Niko mi ne želi reći.

Constantin Reliu ispričao je da je prvi put otišao u Tursku 1992., a kada se vratio 1995. doživio je prvi šok saznavši da ga je supruga prevarila. Godine 1999. odlučio se zauvijek vratiti u Tursku.

AP nije uspio doći do njegove supruge kako bi ona ispričala svoju stranu priče.

U prosincu su ga turske vlasti zadržale zbog isteka valjanosti dokumenata te je u siječnju deportiran u Rumunjsku.

Kada je sletio u Bukurešt od carinskih službenika saznao je za svoju tužnu sudbinu. Proveo je šest sati na policiji. Mjerili su mu razmak između očiju kako bi ga usporedili sa starom fotografijom u putovnici, ispitivali su ga o rodnom gradu te provjeravali otisak prstiju.

- Zaključlili su da sam to doista ja.

Vlasti u njegovu rodnom gradu Barladu bilo je teže uvjeriti. Nekoliko tjedana proveo je kako bi ih uvjerio da mu izdaju papire koji dokazuju da je on živ. Kada mu to nije uspjelo, pokušao je osporiti odluku o proglašenju mrtvim, izdanu 2016. godine, koja je također završila neuspjehom.

Reliu ističe da bi htio podnijeti novu žalbu, ali nema novaca i boluje od dijebetesa, što dodatno komplicira ionako tešku situaciju.

Otkriva da je doživotno prognan iz Turske, ali volio bi poslati pismo turskom predsjedniku Erdoganu i moliti ga da preokrene odluku.

 

Ne propustite