Ako primijetite OVAKVO NEŠTO na zglobu ruke, odmah idite ljekaru: Razlog je UŽASAN!

Porodica i zdravlje
Ako primijetite OVAKVO NEŠTO na zglobu ruke, odmah idite ljekaru: Razlog je UŽASAN!
.

Iako su vam neke promjene na koži, naizgled beznačajne, ne igrajte se. Mogu postati ozbiljnije. Otečeni zglob se može javiti zbog artritisa, iščašenja, frakture, ali i iz ovih razloga:


Tenosinovitis – je upala sinovijalne tekućine, tj. tekućine koja okružuje i podmazuje zglob. Oticanje zgloba se može javiti zbog ove upale.

stenozirajuci-tenosinovitis

Uzroci

Bol se javlja zbog iritacije tetiva i tetivnih ovojnica dugog mišića odmicača palca (m. abductor pollicis longus) i kratkog mišića ispružača palca (m. extensor pollicis brevis) u području ručnog zgloba ispod baze palca.

Liječenje

Najprije treba riješiti problem otekline, tako da se preporuča upotreba leda i hladnih obloga. Nakon toga je potrebno odmoriti i maksimalno reducirati pokrete u području ručnog zgloba i zgloba palca. Preporuča se nošenje udlage, kojom se imobilizira ručni zglob i palac. Nakon toga uglavnom se stanje može riješiti neoperativnim načinom, odnosno vježbama jačanja i fleksibilnosti ručnog zgloba, šake i zgloba palca.

Operacija se primjenjuje u malom postotku slučajeva. Kod kroničnih slučajeva pristupa se kirurškom liječenju u kojem se presijecaju krovovi kanala te odstranjuju promijenjeni dijelovi tetivnih ovojnica.

Povratak radnim i sportskim aktivnostima je vrlo individualan. Važno je rehabilitaciju izvršiti do kraja, jer u suprotnom može doći do povratka simptoma i pogoršanje bolesti. Tijekom povratka radnim i sportskim aktivnostima u početku i pri većim opterećenjima preporuča se nošenje steznika.

 

Nodularni tenosinovitis – je uzrokovan tumorima (otocima) na ruci. Pojavljuju se na palcu i kažiprstu, a mogu se naći i u zglobovima, koljenima i kičmi.

Lipomi su benigni tumori zgloba koji se također mogu javiti na dlanu. Uzrokuju povećanu osjetljivost i bolove.

Ne propustite