Predsjedništvo BiH usvojilo Strategiju vanjske politike BiH 2018-2023.godina

Bosna i Hercegovina
Predsjedništvo BiH usvojilo Strategiju vanjske politike BiH 2018-2023.godina
.

 Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je danas na sjednici Strategiju vanjske politike Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018-2023. godine.

Također, Predsjedništvo BiH je primilo je k znanju nacrt Zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine, te zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da nacrt Zakona uputi u zakonodavnu proceduru, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv predsjednika Republike Makedonije Gjorga Ivanova za sudjelovanje na sastanku lidera Brdo-Brijuni procesa, u Skoplju 27. i 28. aprila 2018. godine. Delegaciju BiH predvodit će predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Predsjedništvo BiH pozvat će predsjednika Republike Bugarske Rumena Radeva u službeni posjet Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvaćanju Protokola Vijeća ministara BiH i Vlade Rumunije o sukcesiji Bosne i Hercegovine bilateralnih ugovora zaključenih između Federativne Narodne Republike Jugoslavije/Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Narodne Republike Rumunije /Socijalističke Republike Rumunije na razini države i vlade.

Donesena je Odluka o prihvaćanju Ugovora o amandmanu i pristupanju na Ugovor o grantu od 15.2.2011. između Bosne i Hercegovine, Vodovoda i kanalizacije Bijeljina a.d. Općine Bijeljina, Republike Srpske i Evropske banke za obnovu i razvitak za potporu projektu Bijeljina faza 2- Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i proširenje mreže i Odluka o prihvatanju Protokola 15 i 16 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o ekonomskoj suradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Koreje.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Evropske agencije za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL) i Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, Agencije za civilno zrakoplovstvo bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Ravnateljstva za civilno zrakoplovstvo Republike Srbije, Glavne direkcije civilnog zrakoplovstva Republike Slovačke, Agencije za civilno zrakoplovstvo Republike Slovenije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Mađarske i Agencije za civilno zrakoplovstvo Crne Gore.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pristupanju Bosne i Hercegovine Izmjenama i dopunama Konvencije o zaštiti morskog okoliša i obalskog područja Mediterana – Barselonska konvencija.

 Donesene su i odluke o ratifikaciji: Sporazuma o zajmu (Projekat jačanja bankarskog sektora) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvitak; Sporazuma o financiranju Državnog programa aktivnosti za Bosnu i Hercegovinu za 2016. godinu između Evropske unije, koju predstavlja Evropska komisija, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH; te Nota sporazuma o donaciji opreme za sigurnosne provjere između Vijeća ministara BiH i Vlade Narodne Republike Kine.

Ne propustite