STRAH OD POPLAVA/ALMIR PRLJAČA ZA NOVI.BA: Nadamo da neće biti onakvo stanje kao u 2014. godini

Bosna i Hercegovina
STRAH OD POPLAVA/ALMIR PRLJAČA ZA NOVI.BA: Nadamo da neće biti onakvo stanje kao u 2014. godini
.

Uslijed porasta dnevnih temperatura i naglog otapanja velikih količina snijega u Krajini, došlo je do porasta vodostaja u više rijeka i potoka, što je izavalo plavljenje stambenih objekata i poljoprivrednih imanja. 

Nakritičnije je u Bihaću, gdje je u mjesnim zajednicama Kulen Vakuf i Pokoj, voda ušla u nekoliko kuća. 

Prema novim prognozama najvaljuje se još kišnih dana, pa se u naredna tri dana očekuje  dodatni porast vodostaja na rijekama u slivu Une i Sane. Na rijeci Bosni očekuje se blagi porast vodostaja, dok će se na rijeci Savi nastaviti porast vodostaja, te postoji mogućnost dostizanja vrijednosti nivoa za proglašenje redovne odbrane od poplava.

cazin

(U Cazinu se izlila rijeka Horljava)

 

Mnogi se strahuju da bi se mogla ponoviti 2014. godina kada je oboren rekord sa padavinama kakve nisu pale 120 godina. Šteta je iznosila 4 milijarde maraka, poginula je najmanje 21 osoba, dvije osobe se vode kao nestale, a hiljade su evakuirane iz svojih domova. 

Ni danas pojedini dijelovi BiH nisu se oporavili. 

bihac1

(Klizišta u Bihaću)

 

Almir Prljača, šef Sektora za vodostaj pri Agenciji za vodno područje rijeke Save za Novi.ba je kazao da su trenutno vodostaji u stagnaciji. 

"Po meteorološkim prognozama koje smo dobili od Federalnog hidrometeorološkog zavoda i prema našim analazima prognoznih modela koje imamo u agenciji, planirano je da u narednim danima budu određene padavine na prostoru BiH. Trenutno su vodostaji u stagnaciji i naravno nove količine padavina će izazvati povećanje vodostaja." - kazao je Almir. 

Na pitanje kakve nas vremenske prilike očekuje, te da li bi se mogla ponoviti situacija iz 2014. godine Almir je kazao. 

"Teško je i ne bi bilo realno reći, a mi se svi nadamo da neće biti onakvo stanje kao u 2014. godini, jer je tada ipak bila malo specifična situacija, jer smo imali dugo padavine i u tri dana imali smo izuzetno visoke padavine koje su predstavljale trećinu padavina na pojedinim vodomjernim stanicama. Svi se nadamo da ponovo neće biti takva situacija. Velika pažnja se posvećuje tome, prati se svaka promjena, kako vodostaja, tako i vremenskih uslova i pokušavamo maksimalno dati najoptimalnije rješenje. U svakom slučaju situacija na terenu je znatno bolja. Izvršli smo rekonstrukciju određenih dionica na kojima je bilo preljevanja 2014. godine, prostor uz rijeku Savu. Tako da ne bi trebalo da bude katastrofalno, jer ne predviđaju se tako ekstremne padavine." - zaključio je za Novi.ba Almir Prljača. 

 

Ne propustite