IVANA MARIĆ ZA NOVI.BA: Ako se nastavi rasipanje SDA, već na narednim izborima mogli bi izgubiti poziciju najbrojnije stranke

Bosna i Hercegovina
IVANA MARIĆ ZA NOVI.BA: Ako se nastavi rasipanje SDA, već na narednim izborima mogli bi izgubiti poziciju najbrojnije stranke
.

Premijer Kantona Sarajevo i donedavni član Stranke demokratske akcije Elmedin Konaković sinoć je u Starom Gradu u Sarajevu s grupom saradnika osnovao novi politički projekat nazvan ''Narod i pravda''. Osnivanju u prostorijama Općine Stari Grad prisustvovalo je više od 60 ljudi, a pojedini mediji su prenijeli kako je Konakovićeva stranka već na samom osnivanju doživjela potpuni krah.

Ipak, Konaković je kazao kako mu ogroman broj ljudi daje podršku i postavlja pitanja vezana za osnivački skup, koji će se održati 22. ovog mjeseca.

konakovic 

Početkom ovog mjeseca kompletan Opštinski odbor Stranke demokratske akcije u Banovićima napustio je SDA, te su najavili formiranje nove političke stranke 'Pokret demokratske akcije". 

Iz Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu PSBiH početkom ovog mjeseca istupio je i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safer Demirović. U ovom mandatu četiri zastupnika napustila su Klub SDA u Zastupničkom domu PSBiH i to Salko Sokolović, Sadik Ahmetović, Senad Šepić i Safer Demirović.

Politička analitičarka Ivana Marić za Novi.ba prokomentarisala je trenutnu situaciju u SDA-a, naglasivši kako smo već navikli da kod nas nakon svakog stranačkog kongresa i izbora novog/starog rukovodstva određeni broj nezadovoljnih članova napusti stranku.

39602645942-6bd42f0085-z

- Takva situacija se desila i SDA, u kojoj je već na samom izbornom kongresu došlo do svađe, pa i optužbi za neregularnost izbora. To ne bi bio toliki problem da osipanje stranke i odlazak značajnih članova nije postala redovna pojava. Tako je SDA u par godina od 10 zastupnika u državnom parlamentu izgubila 4. Odanost preostalih šest zastupnika rukovodstvu stranke je također upitna. SDA je ostala bez premijera u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu, za koji su izjavljivali da je najvažniji. 

Načelnička mjesta koja je SDA izgubila u pojedinim općinama upravo od svojih bivših članova da i ne nabrajamo. Kao razlog za napuštanje stranke sve češće se navodi odstupanje rukovodstva od početne ideje SDA, dok iz stranke optužuju 'otpadnike' da odlaze iz ličnog razloga nakon što su zloupotrijebili stranku za određene poslove. Pri tome ne shvataju da iznošenjem takvih optužbi optužuju i stranku koja im je to omogućila i koja nije ništa uradila protiv toga - naglašava Marić.

Analitičarka Ivana Marić naglašava kako predsjednik i uže rukovodstvo stranke umjesto da se zabrinu i razmotre mogućnost sazivanja vanrednog kongresa stranke, još uvijek krivicu pronalaze u drugima.

 - Ako se nastavi rasipanje SDA, ova stranka bi već na narednim izborima mogla izgubiti poziciju najbrojnije stranke  - zaključila je politička analitičarka Ivana Marić.

 

 

 

 

 

 

Ne propustite