Najbolje domaće cake za čišćenje

Sve za dom
Najbolje domaće cake za čišćenje
Mnoge mrlje se za čas pretvore u pravu noćnu moru, pogotovo ako su na omiljenim komadima odjeće. Uz pomoć ovih kućnih trikova mrlje će nestati “kao sa reklame”.

 

Mnoge mrlje se za čas pretvore u pravu noćnu moru, pogotovo ako su na omiljenim komadima odjeće. Uz pomoć ovih kućnih trikova mrlje će nestati “kao sa reklame”.

 

RUŽ ZA USNE

Jake boje ruževa za usne vrlo su efektne i zavodljive, međutim, problem nastaje kad on završi na odjeći. Dodatna komplikacija je što su današnji ruževi prilično postojani.

U skidanju ruža pomaže loptica kruha. Uklonite koricu, zatim od sredine kruha napravite lopticu.

Istrljajte fleku kruhom, ovo će pomoći da se fleka odvoji od tkanine. Zatim odjeću operite na uobičajan način.

MRLJE OD FLOMASTERA

Mrlje od flomastera mogu djelovatiuporno, međutim, isparit će brzinom svjetlosti ukoliko upotrijebite lak za kosu i sredstvo za dezinfekciju ruku. Ostavite da djeluje desetak minuta, potom operite u perilici na visokoj temperaturi.

FLEKE OD TRAVE

Tretirajte fleku kombinacijom hidrogena i sredstva za pranje suđa. Vrlo uspješnim se pokazalo sredstvo napravljeno od hidrogena, sode bikarbone i tople vode. Ostatke trave vrlo dobro uklanja i bijela školska kreda.

DOMAĆE SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE

Naizgled izgleda jednostavno, a čini čuda! Od sastojaka su potrebni bijelo sirće, soda bikarbona, izbjeljivač, hidrogen, sok od limuna, prirodni sapun i sunce! Najbitnije je da tek opranu tkaninu dok je još vlažna, stavite na sunce da se suši.

VOSAK

Kućni trik koji su otkrile naše bake: skorjeli vosak možete odstraniti tako što ćete preko tretirane površine staviti novinski papir, a potom prepeglati.

CRVENO VINO

Postoji nekoliko načina da uklonite ove fleke koje zadaju glavobolje koliko i mamurluk:

-pospite mrlju sa dosta soli kako bi upila vino. Ovo djeluje ako reagirate istog trenutka kada je vino prosuto.

-pokupite vino papirnim ubrusom, a zatim fleku nakvasite mlijekom, sat vremena prije pranja.

-sipajte proključalu vodu, ali iznad sudopera, tako da voda prolazi kroz mrlju.

-što se kaže, klin se klinom izbija: pospite crveno vino bijelim, a potom stavite i sodu bikarbonu preko fleke. Nakon nekoliko sati operite. Također, može pomoći i vodka.

Kod uklanjanja mrlja od crvenog vina ključna stvar je brzina: čim prije reagujete, brže ćete očistiti.

BIJELO, BJELJE, NAJBJELJE

Savršeno bijeli peškiri i posteljina su san svake vrijedne domaćice. Umesto preskupih sredstava za izbeljivanje poslužite se malim kućnim trikovima.

U pregradu za prašak dodajte jednu šolju bijelog sirćeta. Bijelo sirće je oduvijek poznato kao sredstvo koje daje sjaj i čistoću. Ono također ubija bakterije i grinje, a tkaninu omekšava čak i u tvrdoj vodi.

Soda bikarbona je na bezbroj načina korisna za domaćinstvo, pogotovo za čišćenje. Soda uklanja neprijatne mirise i pomaže deterdžentu.

Koristite hladnu vodu za potapanje prije pranja, jer će nalet vrele vode samo “skuhati” mrlju. 

Ne propustite