NJEMAČKOJ HITNO POTREBNO 100 HILJADA RADNIKA: Najviše traže ovih 9 zanimanja!

Zanimljivosti
NJEMAČKOJ HITNO POTREBNO 100 HILJADA RADNIKA: Najviše traže ovih 9 zanimanja!
.

Među najtraženijim zanimanjima su elektrotehničari, mehatroničari, medicinski tehničari, programeri, inženjeri svih profila, kao i klasični zanati poput limara i vodoinstalatera
 

Njemačka je otvorila svoje tržište rada za sve zainteresovane iz ovog dijela Evrope, jer im nedostaje nevjerovatnih 1,2 miliona radnika, a najviše građevinci, medicinsko osoblje i instruktori vožnje.

Institut za istraživanje tržišta rada (IAB) u Nirnbergu ističe da je najveća potražnja za radnicima u prerađivačkom i građevinskom sektoru.

Njemačka građevinska preduzeća u ovom trenutku traže oko 100.000 radnika različitih profila, prenosi Dnevnik.hr.

Njemački sindikati i poslodavci nedavno su postigli dogovor o većim platama i boljem radnom vremenu i tako okončali spor koji je doveo do niza štrajkova krajem januara i početkom februara.

Ipak, manjak stručnjaka bilježi se u skoro svim sektorima, a među najtraženijim zanimanjima su elektrotehničari, mehatroničari, medicinski tehničari, programeri, inženjeri svih profila, kao i klasični zanati poput limara i vodoinstalatera.

Tradicionalno je jaka potražnja i za medicinskim osobljem, a u poslednje vreme vlada i velika nestašica instruktora vožnje, što je u vezi sa nestašicom vozača autobusa i kamiona.

Dogovoreno je povećanje plata od 4,3 odsto od 1. aprila, kao i mogućnost fleksibilnijeg radnog vremena.

Radnici će imati pravo da smanje radno vreme na do 28 časova nedeljno tokom najviše dvije godine, što je bio zahtjev sindikata, dok će poslodavci moći da angažuju više radnika na 40-očasovnim radnim nedeljama nego do sada.

Ne propustite