NISU SAMO SLATKIŠI: Ove namirnice uništavaju vaše zube, a KONZUMIRATE IH SVAKODNEVNO!

Zdrav život
NISU SAMO SLATKIŠI: Ove namirnice uništavaju vaše zube, a KONZUMIRATE IH SVAKODNEVNO!
.

Najpoznatiji neprijatelji zdravih zuba svakako su bomboni i slatkiši. Ipak, nisu samo slatke i nezdrave namirnice štetne za zube.

Citrusi

Hrana bogata kiselinom, poput citrusa ili rajčica, može uzrokovati karijes, pogotovo kad se jede sama. No, nema razloga da preskačete ove namirnice dokle god nakon konzumacije usta isperete vodom.

Kafa i čaj

Poznato je da kafa i čaj zbog kofeina ostavljaju mrlje na zubima. Osim toga, nakon kozumacije kave ili čaja, vaši zubi postaju ljepljiviji, te se i hrana koju kasnije jedete lakše zadržava na njima.

Suho voće

Suho voće je idealna poslastica i svakako je bolje rješenje od čokolada ili kolača, ali ipak obiluje šećerima, te se lijepi za zube. Šećer hrani bakterije u ustima, što može potaknuti kvarenje zuba. To ne znači da ga ne trebate jesti, samo obavezno operite zube nakon konzumiranja.

Sokovi

Napici poput gaziranih ili industrijski prerađenih sokova jako su štetni za zdravlje zuba. Ukoliko često pijete ove napitke, zube izlažete kiselini koja se nalazi u tim sokovima, a koja šteti zubima.

Ne propustite