Nakon Šićkog Broda: Zaboravljeni branitelji blokirali i ovaj granični prijelaz

Bosna i Hercegovina
Nakon Šićkog Broda: Zaboravljeni branitelji blokirali i ovaj granični prijelaz
.

Udruženje „Zaboravljeni branitelji“ u popodnevnim satima blokirali su granični prijelaz Bijača između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, javljaju bh. mediji.

Kažu kako nisu iznenađeni optužbama koje dolaze od političara da su oni organizirali proteste i kako je sva odgovornost za ovo stanje na vladajućim strankama.

Aludirajući na riječi Edina Mušića, presjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH, koji je danas kazao kako je centar boračke pobune u Širokom Brijegu, „Zaboravljeni branitelji“ kažu za portal Klix kako je to sve „mazanje očiju, beskrupulozna zloupotreba medija i javnog prostora“.

„Blokirali smo Bijaču, tu smo do daljnjeg. Naši zahtjevi su poznati“, kratko je za ovaj portal rekao Vlado Marušić, predsjednik Udruženja „Zaboravljeni branitelji“.

Branitelji kažu kako političari obje dominantne političke opcije u FBiH najviše problema imaju upravo sa činjenicom kako su u proteste krenuli zajedno i organizirano bivši pripadnici Armije RBiH i HVO-a.

„To je njima najveća prijetnja, jer kako će dalje plašiti narod ako se vidi da narod može zajedno, pa i po snijegu, buri i ledu“, poručili su.

Autobusi iz drugih gradova
Dio veteranske populacije današnji Dan nezavisnosti BiH proveo je protestirajući na petlji u Šićkom Brodu kod Tuzle, odakle su poručili kako se pod hitno treba utvrditi jedinstven registar boraca i boračkih naknada, te da se 1.600 boračkih udruženja u Federaciji Bosne i Hercegovine prestane finansirati iz budžeta, prenosi agencija Anadolija.

Na izmaku je drugi dan boračkih protesta, a od jučer je blokiran saobraćaj u Šićkom Brodu i propuštaju se samo sanitetska vozila. Promrzlim bivšim borcima aktivisti samoinicijativno donose hranu i tople napitke. Mediji javljaju kako se veteranima pridružuju i građani, te kako su se tri autobusa demobiliziranih boraca iz Jajca i Tešnja uputila ka Tuzli.

Okupljeni su očekivali da će ih tokom dana posjetiti Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, no on je tokom konferencije za medije u Sarajevu poručio da predstavnici boraca koji su blokirali saobraćaj trebaju doći na pregovore u glavni grad BiH.

Istovremeno, borci iz Tuzlanskog kantona poručuju kako ne žele da ih predstavljaju oni čije su porodice bile u inostranstvu, dok su pravi borci krvarili. Također, naveli su da su boračka udruženja postala poligon za politička manipuliranja i pritiske, te za „krčmenje ogromnih suma novca koji se dijeli između nekoliko ljudi koji bi trebali predstavljati cijelu populaciju“.

Prekidi blokada na drugim lokacijama
Nakon razgovora sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK), demobilisani borci i ratni vojni invalidi, koji su skoro 20 sati držali u blokadi magistralni put M-17 na blatuškoj petlji, jutros su oko 5:50 odblokirali ovu dionicu.

Iz MUP-a ZDK potvrđeno je za Anadoliju kako je do deblokade saobraćajnice došlo mirnim putem.

„Nakon razgovora s pripadnicima MUP-a ZDK, bez upotrebe sile, dogovorena je deblokada magistralnog puta M-17 na lokalitetu blatuške petlje i Donje Golubinje. Prema informacijama, jedna grupa boraca još uvijek se nalazi na putu u mjestu Karuše, ali očekujemo da će i to biti riješeno mirnim putem u narednom periodu. Saobraćaj se mjestimično odvija otežano, ali s obzirom da je put deblokiran na ova dva lokaliteta, odvija se bez većih problema. Deblokada na području Donje Golubinje dogovorena je oko 3:10 jutros, dok je u mjestu Blatuša deblokada dogovorena oko 5:50“, potvrđeno je iz Operativnog centra MUP-a ZDK.

Vlada nema novca
I na prevoju Ivan Sedlo, između Sarajeva i Mostara, okončana je blokada. Veterani su još na licu mjesta, saobraćaj se odvija otežano jednom trakom, javljaju lokalni mediji.

Međutim, na petlji u Šićkom Brodu kod Tuzle blokada je nastavljena i jutros. Uprkos niskim temperaturama zraka, borci namjeravaju istrajati u tri zahtjeva, odnosno zahtijevaju registar boraca, boračke naknade i prestanak finansiranja boračkih udruženja.

Protest i blokada saobraćajnica izazvala je u srijedu kolaps u saobraćaju pa su građani satima putovali do svojih odredišta.

Premijer FBiH Fadil Novalić i resorni ministar Salko Bukvarević održali su sinoć vanrednu konferenciju za medije na kojoj su poručili da Vlada FBiH nema novac da udovolji zahtjevima boraca.

Danas su se ponovo obratili medijima i kazali kako dva od tri zahtjeva treba adresirati na kantone i općine, a ne na Vladu FBiH, dok će pitanje nadoknade riješiti u okviru mogućnosti entitetske vlasti.

Izvor: Agencije

Ne propustite