Evo koja je osnovna razlika u brizi oko nedonoščadi u odnosu na djecu rođenu u terminu

Mame i bebe
Evo koja je osnovna razlika u brizi oko nedonoščadi u odnosu na djecu rođenu u terminu
.

Rani porod strah je svake buduće mame i, nažalost, sve češće postaje uobičajena zbilja. Dok većina nedonoščadi odraste zdrava, oni se od djece rođene u terminu razlikuju na nekoliko načina. 

Prilagođena dob. Novorođenčad ima dvije dobi: kronološku, na temelju datuma kada su rođeni, i prilagođenu, prema datumu kada su trebali biti rođeni. Vaš pedijatar koristit će prilagođenu dob djeteta kada određuje njegov razvoj sve do 2. ili 3. godine, kada sva nedonoščad dostigne svoje vršnjake. 
 
Razvoj. Nedonoščad obično sjedi, puže i doseže ostale razvojne etape sporije od djece rođene u terminu. Razgovarajte s pedijatrom o razvoju svog djeteta i o tome što sve možete učiniti kako biste potaknuli napredak. Znajte da se upornim vježbanjem djeca mogu puno brže razviti.
 
Dojenje. Majčino mlijeko posebno je korisno za nedonoščad. U početku će vaše dijete dobivati vaše izdojeno mlijeko dok je u inkubatoru. Jednom kada dođete kući, sposobnost vašeg djeteta da siše možda još neće biti 100 posto razvijena. Ako imate problema s dojenjem isprobajte različite položaje ili potražite stručnu pomoć.  

Život u inkubatoru. Većina nedonoščadi provede tjedne ili mjesece u inkubatoru, na jedinici intenzivne njege, okružena doktorima i raznom opremom. Neka vas to ne zaplaši, a znajte da je vaša prisutnost i dalje ključna. Roditelji imaju više vremena za djecu od osoblja i znaju točno onaj dodir koje dijete treba. Zato se i savjetuje da roditelj sudjeluje u prematanju ili kupanju  djeteta. Osim toga, to što čuje vaš glas pomoći će djetetu da se prilagodi na život izvan maternice.
 
Opasnost od infekcije dišnog sustava. Radi se o virusu sa simptomima obične gripe ili prehlade. Za nedonoščad čija pluća i imunitet nisu do kraja razvijeni, ovo je ozbiljno stanje. Može uzrokovati bronhitis ili upalu pluća, čak i smrt. 

Ne propustite