IFIMES oko Mostara: Ideje i napori civilnog sektora nude najdemokratskija rješenja

Bosna i Hercegovina
IFIMES oko Mostara: Ideje i napori civilnog sektora nude najdemokratskija rješenja
.
Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane je povodom najave promjena odnosno donošenja novog Izbornog zakona BiH pripremio analizu mogućih posljedica najavljenih selektivnih promjena izbornog zakona.
 
Analitičari smatraju da se u okviru međunarodne zajednice intenzivno razmišlja o nekoliko novih opcija, jer je očigledno da se ustavne promjene ne mogu sprovesti do Općih izbora 2018, iako se intenzivno razgovara o nekim modelima „Aprilskog/Travanjskog i Butmirskog paketa“.
 
Provedba odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića je nemoguća i zahtjeva parlamentarnu proceduru, a odluka Ustavnog suda BiH da implementacija odluke ide kroz Parlamentarnu Skupštinu BiH je dodatno zakomplicirala ionako konfuznu i nelogičnu odluku.
 
Međunarodni institut IFIMES će se u narednom periodu pozabaviti i detaljima koji su prethodili i koji su bili odlučujući u prihvaćanju Ljubićeve apelacije na Ustavnom sudu BiH, a koji sadrže i regionalne političke zakulisne igre. Prioritet međunarodne zajednice je implementiranje tri presude Europskog suda za ljudska prava „Sejdić i Finci“, „Zornić“ i „Pilav“ i presude Ustavnog suda BiH u vezi Mostara.
 
Zašto bi Odluka Ustavnog suda BiH u povodu apelacije Bože Ljubića bila prioritet u realizaciji međunarodne zajednice kada se na implementaciju presude „Sejdić –Finci“ čeka skoro devet godina?! Zašto bi navodna prava Hrvata imala prioritete u rješavanju, danas već na kriminalan način preko CIK-a, a to ne bila prava Židova, Roma, žena ili osoba iz konstitutivnih naroda koji žive u drugom entitetu, a radi se o presudama Europskog suda za ljudska prava i na koje se čeka godinama?
 
Grad Mostar čeka lokalne izbore od 2008.godine i to mora biti prioritet međunarodne zajednica, a ne kriminalne promjene Izbornog zakona preko CIK-a i zloupotreba Doma naroda Parlamentarne skupštine FBiH u režiji Dragana Čovića – „Lex Čović“.
 
Projekti o zajedništvu i multikulturalnosti u gradu Mostaru, koje sprovodi Safet Oručević preko Centra za mir i multietničku suradnju, Centar za kritičko mišljenje i još nekoliko sličnih organizacija civilnog društva su primjer ne samo za regionalnu, nego i za međunarodnu politiku na koji način i kako se može ustrajavati na najdemokratskijim principima ne ugrožavajući ničija prava, a istovremeno raditi u interesu svih građana Mostara.
 
 
 
(Vijesti.ba)

Ne propustite