OBRATITE PAŽNJU UKOLIKO IMATE GRČEVE U TIJELU: Ovo su znaci smrtonosne bolesti na koje ne smijete da zažmurite!

Porodica i zdravlje
OBRATITE PAŽNJU UKOLIKO IMATE GRČEVE U TIJELU: Ovo su znaci smrtonosne bolesti na koje ne smijete da zažmurite!
.

Upravo zato važno je znati prepoznati simptome i reagovati na vrijeme

Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od neugode pa do stanja koje mogu rezultirati smrću.

Tromboza je, između ostalog, jedan od glavnih uzroka varikoznih vena. Karcinom, manjak kretanja, višak kilograma, postoperativno stanje i neki lekovi utiču na stvaranje krvnih ugrušaka ao onda i trombozu.

 

Tromb se najčešće stvara u predelu karlice ili nogu, a može ‘otputovati’ sve do srca, pluća ili mozga. Ugrušak koji dovede do plućne embolije ne mora biti krvni ugrušak, već može biti i zračni mehurić, mast, djelić tumora ili nešto treće. koliko je god zgrušavanje krvi od krucijalne važnosti kako ne bi umrli od najmanje porezotine, jednako tako može biti i uzrok nevolja.

 

Upravo zato važno je znati prepoznati simptome i reagovati na vreme.

Najčešći simptomi krvnih ugrušaka su sljedeći:

1. Ukoliko vam je natečen ekstremitet to može značiti smanjenog toka krvi u ruci ili nozi koji je prouzrokovala duboka venska tromboza. To je opasno jer je normalno kolanje krvi važno radi opskbljivanja udova kiseonikom.

2. Ako osjećate grčeve u ruci ili nozi i ta bolna mjesta su vruća na dodir, vjerojatno je riječ o krvnom ugrušku.

3. Obične modrice su takođe vrsta ugruška, ali obične modrice nemaju oko sebe crvene crte na koje morate paziti. Ako se crvene crte pružaju niz vene i cijeli taj predio je topao na dodir, odmah morate potražiti ljekarsku pomoć

4. Oštra bol u grudima pri dubokom udahu može vas naterati da prvo pomislite na srčani udar, ali možda je riječ o krvnom ugrušku u plućima što pak može dovesti do plućne embolije koja je, ukoliko se ne otkrije u prvih sat vremena, često smrtonosna.

5. Jednako vrijedi i ako niste u stanju da duboko udahnute, ili vam se ‘muti’ u glavi, otkucaji srca su ubrzani i imate osjećaj težine u grudima, to su sve, vrlo često, simptomi krvnih ugrušaka.

6. Ako odjedanput počnete da kašljete (a nemate bronhitis ili prehladu, ili alergijsku reakciju), a kašljenje je propraćeno ubrzanim radom srca, plitkim disanjem, bolovima u grudima ili nekim od već navedenih simptoma, vreme je za hitni odlazak u bolnicu.

Ne propustite