Nigerijska vlada potvrdila: Oteto je 110 djevojčica

Svijet
Nigerijska vlada potvrdila: Oteto je 110 djevojčica
.

Nakon šest dana šutnje i zbunjenosti, nigerijska vlada je napokon potvrdila nestanak 110 djevojčica u Dapchiju, na sjeveroistoku zemlje, nakon napada na njihovu školu za koju se sumnjiči džihadističku skupinu Boko Haram.

"Savezna vlada može potvrditi da ne zna za sudbinu 110 učenica javne škole u Dapchiju, u državi Yobeu, pošto su napadači, za koje se sumnja da su pripadnici ogranka skupine Boko Harama, upali u njihovu školu 19. veljače", navodi se u priopćenju nigerijskog ministarstva za informiranje.

Masovna otmica

Osobe za koje se sumnja da su pripadnici skupine Boko Harama, ušle su 19. veljače po noći u Dapchi s povorkom vozila kako bi oteli učenice, kažu svjedoci, pa su se stotine djevojčica razbježale u panici.

Ova masovna otmica podsjeća na otmicu 276 učenica u Chiboku u travnju 2014. nakon koje se Boko Haram, čije ime znači "zapadno školstvo je grijeh", pročuo po zlu na međunarodnoj pozornici, što je potaknulo val solidarnosti na društvenim mrežama s pokretom "vratite nam naše djevojčice".

Krvava pobuna

Neki promatrači smatraju da je oslobađanje stotinjak učenica iz Chiboka u zamjenu za otkupninu i oslobađanje pripadnika te skupine iz zatvora, potaknulo apetite te islamističke skupine.

Boko Haram od 2009. vodi krvavu pobunu na sjeveroistoku Nigerije. U njegovim napadima i u ofenzivama nigerijske vojske poginulo je više od 20.000 ljudi a 1,6 milijuna je moralo napustiti svoj dom, penosi Hina.

Unatoč opetovanim izjavama vlade predsjednika Muhammadua Buharija da je pobuna ugušena i da Boko Haram više ne kontrolira velik dio nigerijskog teritorija, što je bio slučaj između 2014. i 2015., sigurnosno stanje je i dalje jako loše na čitavom području oko Čadskog jezera.

Ne propustite