Mrtvi rođaci postaju mašine, MNOGI SU UPLAŠENI ZBOG OVE TEHNOLOGIJE

Zanimljivosti
Mrtvi rođaci postaju mašine, MNOGI SU UPLAŠENI ZBOG OVE TEHNOLOGIJE
.

Švedski naučnici u saradnji sa pogrebnom agencijom razvijaju stvaranje digitalnih kopija preminulih osoba

Švedska pogrebna agencija „Feniks“ uložila je novac u razvoj tehnologije koja bi omogućila stvaranje potpuno svijesnih kopija mrtvih ljudi pomoću vještačke inteligencije.


Traže dobrovoljce

Ova ideja, koja kao da je preuzeta iz distopijske britanske serije „Crno ogledalo“, mnoge je uplašila, dok naučnici koji rade na njoj smatraju da nudi digitalnu besmrtnost i omogućava ljudima da ožive preminule rođake.

„Feniks“ i angažovani naučnici razvili su sistem koji će omogućiti mašinama da reprodukuju glasove preminulih i imati svojevrsnu svijest koja će im omogućiti da komuniciraju s ljudima. Ideja je da s vremenom naprave i androide koji bi bili replike preminulih, pa im omogućiti da budu sposobni za komplikovanije zadatke.

Zasad, prenose mediji, oni traže prve dobrovoljce koji bi pristali da im daju svoje glasove i slike za testove vještačke inteligencije nakon smrti.

Digitalna besmrtnost

Ova ideja nije nova, a futurista dr Mičio Kaku vjeruje da se vještačka inteligencija tako brzo razvija da će uskoro biti moguće da se svijest prebaci u mašine.

- To bi bila svojevrsna digitalna besmrtnost - kaže on.

Milijarder Ilon Mask

VEĆA KONTROLA

Milijarder Ilon Mask ima kompaniju „Neuralink“, koja se bavi istraživanjem iste ideje. Oni koriste minijaturne implantate u mozgu da ispitaju kakva je mogućnost prebacivanja ljudske svijesti.

- Ovi čipovi bi pomogli čovečanstvu da postigne simbiozu s mašinama i onemogućili bi vještačku inteligenciju da preuzme kontrolu nad nama - rekao je Mask.

Ne propustite