Njemačka vlada priprema zakon koji bi omogućio zabranu prometa za dizelaše

Svijet
Njemačka vlada priprema zakon koji bi omogućio zabranu prometa za dizelaše
.

Njemačka vlada i prije odlučujuće sudske presude koja bi sljedećeg tjedna trebala odlučiti o uvođenju zabrane prometa za vozila s motorima na dizelsko gorivo priprema odgovarajuće promjene zakona koje bi stvorile pravni temelj za uvođenje zabrana, javljaju njemački mediji.

- Još ove godine bi trebao biti stvoren jedan novi pravni temelj za uvođenje zabrana na određenim prometnicama u svrhu zaštite zdravlja građana od sitne prašine i štetnih plinova poput dušikovog oksida - stoji u odgovoru parlamentarnog državnog tajnika Norberta Barthlea na upit zastupnika Zelenih Matthiasa Gastela.

Savezni upravni sud u Leipzigu u utorak donosi odluku o tomu mogu li gradovi i savezne pokrajine uvesti zabrane bez da je to zakonski regulirano na saveznoj razini. Njemački mediji javljaju kako su sudovi u Stuttgartu i Duesseldorfu prošle godine donijeli odluku po kojoj gradovi u borbi za čišći zrak i zdravlje građana smiju uvesti zabrane za vozila s dizel-motorima. Nakon toga su gradovi i savezne pokrajine slučaj uputile na Savezni upravni sud koji treba odlučiti postoje li pravni temelj za uvođenje zabrana.

U pismu Europskoj komisiji aktualna savezna vlada je pored brojnih mjera koje bi pridonijele poboljšanju kvalitete zraka u gradovima, navela i mogućnost uvođenja zabrana na pojedinim 'posebno opterećenim' prometnicama.

Kritičari smatraju da provođenje kontrole bez uvođenja vidljivih naljepnica na automobilima neće biti moguće te da zakonskim mjerama savez odgovornost opet baca na pojedine gradove iako je cilj uvođenje jedinstvenog pravila za cijelu zemlju.

Ministarstvo prometa je isto tako naglasilo da automobilska industrija i dalje mora raditi na tomu da pronađe rješenja kojima bi se i dizel automobile koji ne odgovaraju posljednjim normama osposobilo za nesmetan promet.

Ne propustite