PUNIH 30 DANA JE SVAKO JUTRO PILA 4 KAŠIČICE JABUKOVOG SIRĆETA: Treće sedmice desila se PROMJENA!

Praktična žena
PUNIH 30 DANA JE SVAKO JUTRO PILA 4 KAŠIČICE JABUKOVOG SIRĆETA: Treće sedmice desila se PROMJENA!
.

Kada govorimo o dodacima ishrani i ljekovitim eliksirima, prvo mjesto već decenijama na tom polju drži čudesno jabukovo sirće.
Da li je zaista zdrava navika svakog jutra piti sirće?

Ono, kažu vatrene pristalice, sprječava upalne procese, pomaže u mršavljenju i leči, tvrde oni, sve - od artritisa do grčeva u nogama. Zato je Stefani But, novinarka portala "Prevention" riješila da vidi koliko je zapravo blagotvorno jabukovo sirće. Plan je bio da 30 dana redovno svakog jutra pije ovaj eliksir, a evo kako je sve prošlo.

PRVA SEDMICA

Svakog jutra pila sam po četiri kafene kašičice sirćeta. Prvog jutra, već posle par sati, primijetila sam da nemam uobičajenu jutarnju potrebu za šećerom. Uzmite u obzir da je uobičajeni doručak za mene čokolada. Do kraja nedelje, moja potreba za šećerom je skroz eliminisana. Čak i kada bih zagrizla jabuku bila bi mi odvratno slatka. Ne bih mogla da je pojedem cijelu.

Bila sam zbunjena ovim otkrićem, pa sam pitala nutricionistu Kejti Rankel šta se to dešava.

- Kiselina iz sirćeta smanjuje šećer u krvi i pomaže da duže osjećate sitost - ukratko mi je objasnila. Dakle, onaj mit da sirće pomaže u mršavljenju zapravo je istina.

DRUGA SEDMICA

U drugoj nedelji sve je bilo kao i u prvoj. Potreba za šećerom se nije javila a ostalo je bilo manje-više isto kao i prije eksperimenta.

sirce1

TREĆA SEDMICA

Negde oko četvrtka, želudac je konačno počeo da mi posustaje pred tolikim količinama kiseline. Osjećala sam neverovatnu gorušicu i želju za povraćanjem. Imala sam i grčeve i bolove u stomaku.

Moja sestra, jedna od vatrenih pristalica jabukovog sirćeta, kune mi se da njoj ono pomaže u varenju. Međutim, meni odmaže. I nutricionista Kejt Renkel kaže da je to ne čudi.

- Jedna od nuspojava konzumacije jabukovog sirćeta je pogoršanje stanja ukoliko imate čireve na želucu, kao i gorušica - rekla mi je.

 

ČETVRTA SEDMICA

Zvanično mi je muka od sirćeta. Svakog jutra silim se da ga popijem. Kako se nedelja bliži kraju, primećujem da nema nekih fantastičnih promjena u mom zdravlju. Kako sam i prije eksperimenta imala normalnu težinu i nisam imala ni visok pritisak ni holesterol, pitala sam nutricionistu da li bi uopšte trebalo da uvrstim pijenje sirćeta u jutarnje navike.

- Ne. I inače, istraživanje je pokazalo da se krvni pritisak i holesterol smanjuju kada na bilo koji način smršate ili uvedete zdrave promene u ishranu. Sirće tu nije nikakav magičan sastojak - kaže mi ona, dodajući da će biti dosta da sirće redovno dodajem u salate.

Međutim, jedna stvar mi se dopala kod ovog redovnog pijenja sirćeta - činjenica da sam sasvim zaboravila na šećer. Zato sam rešila da zadržim ovu jutarnju naviku, makar na par mjeseci.

Ne propustite