VOZAČI, OPREZ: Nove snježne padavine otežale saobraćaj

Vijesti
VOZAČI, OPREZ: Nove snježne padavine otežale saobraćaj
.

Nove sniježne padavine koje su tokom noći zahvatile pojedine dijelove naše zemlje otežale su i usporile saobraćanje. Izdvajamo puteve: Gornji Vakuf-Prozor, Sarajevo-Tuzla, Sarajevo-Rogatica, Konjic-Sarajevo, Trnovo-Foča, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Livno-Glamoč i Livno-Kupres.

Na planinskom prevoju Ivan Sedlo na dionici Konjic-Sarajevo, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Na putevima na području: Rostova, Livna, Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova, puše jak vjetar koji mjestimično stvara sniježne nanose.

Zbog sniježnih nanosa, na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 t na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

Na magistralnim putevima M-14 Srbljani-Bosanska Krupa i M-18 Dobro Polje-Brod na Drini, vozače upozoravamo na mogućnost sniježnih lavina.

U višim predjelima kao i na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost.

Na ostalim dionicama kolovoz je pretežno vlažan ili mokar. Izuzetak su putevi na jugu naše zemlje gdje se saobraća po suhom kolovozu. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebno u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Vozače upozoravamo i na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Apelujemo na maksimalno opreznu vožnju i podsjećamo da je zimska oprema zakonski obavezna.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

Zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na GP Izačić. Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Ne propustite