OBJAVLJEN SNIMAK DOLASKA SIBIRSKE HLADNOĆE: Tačno se zna kad polarni val stiže na Balkan! (VIDEO)

Region
OBJAVLJEN SNIMAK DOLASKA SIBIRSKE HLADNOĆE: Tačno se zna kad polarni val stiže na Balkan! (VIDEO)
.

Meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda u svojoj najnovijoj prognozi za subotu navečer najavljuju osjetan pad temperatura zraka. Još tijekom dana na kopnu će se kretati od -3 do 2, a na Jadranu od 8 na sjevernom dijelu do vrlo ugodnih 15 stupnjeva u južnoj Dalmaciji, no prema večeri te bi vrijednosti trebale krenuti prema dolje, a početak pravog vala hladnoće najveći dio Hrvatske zahvatit će tijekom nedjelje, koja će proteći uz pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme.

Tokom subote na Jadranu su zabilježeni orkanski udari bure. Prema podacima DHMZ-a, najjači udar od 145 km/h zabilježen je u Povilama, 125 km/h u Prizni, a 120 km/h u Senju. Bura će sada malo oslabjeti, ali se s pritjecanjem hladnijeg zraka očekuje njezino ponovno jačanje, piše Neverin.hr.

Iako već danas u naše krajeve stiže hladniji zrak s istoka, to će se posebice osjetiti večeras i noćas kada će temperature u unutrašnjosti pasti na oko -5°C, u gorju i prema -10°C, a sve će to biti praćeno umjerenim i jakim sjeveroistočnim vjetrom zbog čega će osjet niske temperature biti još izraženiji.

Na Jadranu će prema kraju dana i noćas jačati bura s kojom će se hladni zrak "prebacivati" preko obalnih planina, tako da će već ujutro minusa biti na sjevernom Jadranu, posebice u podvelebitskom primorju gdje će bura donositi snježne pahulje.

U videu možete pogledati animaciju sibirske anticiklone koja se polako spušta prema našim krajevima.

 

Ne propustite