KAKO DA SPRIJEČITE NASTANAK HEMOROIDA: Samo ako ovo uradite, više nikada nećete imati problem

Porodica i zdravlje
KAKO DA SPRIJEČITE NASTANAK HEMOROIDA: Samo ako ovo uradite, više nikada nećete imati problem
.

Hemoroidi ili šuljevi mogu se javiti u svakom periodu života i mogu biti nepodnošljivo bolni, a evo šta treba da uradite da biste spriječili njihov nastanak!

 

Hemoroidi ili šuljevi nastaju zbog širenja krvnih sudova i uglavnom izazivaju jak bol, a evo kako da sprečite nastanak šuljeva, piše Lepa & srećna.

Za hemoroide se često preporučuju razne kreme, ali često je neophodna operacija. Međutim, da biste to izbjegli, treba da usvojite određena pravila i spriječite njihovu pojavu. Stručnjaci ističu da treba da jedete hranu koja je bogata vlaknima, 40 g dnevno, kao i hljeb od cijelog zrna. Takođe, testenine i riža zamijenite integralnom varijantom, a svakog dana jedite voće i povrće. Ne zaboravite da u jelovniku imate i namirnice poput mahunarki, oraha, različite sjemenke i ovas.

Za sprječavanje hemoroida važno je da pijete 2 litra vode dnevno i da izbjegavate alkohol i pića koja sadrže kofein. Dugo i često sjedenje  takođe je uzrok za pojavu šuljeva, pa ako morate da sjedite, predlaže se da u toku svakog sata prošetate bar minut. Preporučuje se i da skinete višak kilograma, kao i da se svakodnevno bavite fizičkom aktivnošću, šetnjom ili vježbanjem, a naročitio se savjetuje da ne odlažete vršenje nužde.

 

Ne propustite