SAD uvodi 'najveće ikada' sankcije Sjevernoj Koreji

Svijet
SAD uvodi 'najveće ikada' sankcije Sjevernoj Koreji
.

Sjedinjene Američke Države uvode nove sankcije Sjevernoj Koreji, „najveće ikada“, kako je rekao predsjednik Trump.

Ovim mjerama je obuhvaćeno preko 50 brodova i kompanija za pomorski prijevoz u Sjevernoj Koreji, ali i Kini i Tajvanu, izvještava BBC.

Sjeverna Koreja je već pogođena nizom međunarodnih i američkih sankcija zbog svog nuklearnog programa i raketnih testova, obavještava Fena.

Međutim, prošle godine je nastavila s testovima, uključujući testiranje nuklearnog oružja i rakete velikog dometa koja bi mogla pogoditi kopno SAD-a.

Američki zvaničnici kažu da je cilj ovih novih sankcija dodatno „pritisnuti“ Sjevernu Koreju tako što će joj ukinuti izvore novca i goriva za njen nuklearni program i suzbiti kršenje već postojećih restrikcija.

Američko ministarstvo financija objavilo je spisak na kojem se nalaze jedna osoba i 27 kompanija.

Šesnaest kompanija se nalazi u Sjevernoj Koreji, ali pet ih je registrovano u Hong Kongu, dvije u Kini, dvije u Tajvanu, jedna u Panami i jedna u Singapuru.

Na spisku se nalazi i 28 brodova, većinom sjevernokorejskih, ali dva su pod zastavom Paname, jedan pod zastavom Komora i jedan pod zastavom Tanzanije.

Trump je na konferenciji za novinare u petak upozorio na ozbiljne posljedice ukoliko ove posljednje sankcije ne budu dale rezultat.

- Ukoliko ove sankcije ne budu dale rezultat, morat ćemo krenuti u drugu fazu, a druga faza bi mogla biti veoma surova stvar, mogla bi biti veoma, veoma loša za svijet – rekao je Trump, ne precizirajući šta bi ta „druga faza“ podrazumijevala.

Ne propustite