NE PERETE NOVU ODJEĆU? Dermatolozi otkrivaju šta se KRIJE u njoj!

Praktična žena
NE PERETE NOVU ODJEĆU? Dermatolozi otkrivaju šta se KRIJE u njoj!
.

Da, jako dobro znamo taj osećaj kada kupimo nešto novo i najradije bismo to odmah stavile na sebe. Poznato? No, koliko god je primamljiva, ovu naviku dermatolozi nikako ne preporučuju.

 

Na stranu to što je ta odjeća prošla kroz mnoge ruke i ne znamo ko ju je sve nosio prije nas i gdje se ‘provlačila’. Donald Belsito, profesor dermatologije na Kolumbijskom univerzitetu upozorava da nošenje tek kupljene odjeće može na koži izazvati iritacije, osip, vaši pa čak i gljivice.

Osim toga, navodi Independent, odeća u prodavnicama može biti prepuna hemikalija koje se lako prenose na kožu i isto mogu izazvati probleme. Dermatolog Linzi Bordon tvrdi da isto važi i za odeću koju naručujemo preko interneta.

“Odeća koja treba da nam stigne na adresu drži se zajedno sa konzervansima kako se na njoj ne bi stvorila plijesan ako su uslovi u kojima putuje vlažni”, objasnila je Bordon.

Jedna od tih hemikalija je formaldehidna smola i obično se koristi u odjeći za sprječavanje plijesni i protiv gužvanja. Svi ovi potencijalni rizici mogu se izbjeći ako smo dovoljno strpljive i operemo odjeću prije nego što je stavimo na sebe. Ovo bi nam stvarno trebala postati navika!

Ne propustite