Oprez! OVI SIMPTOMI ukazuju na bubrežne bolesti, nemojte ih zanemarivati!

Porodica i zdravlje
Oprez! OVI SIMPTOMI ukazuju na bubrežne bolesti, nemojte ih zanemarivati!
.

Bolest bubrega često ne daje nikakva upozorenja. Čak 90% bubrežnih funkcija otkaže da da toga niste ni svjesni. Postoje tačno određeni simptomi zbog kojih biste se trebali javiti ljekaru. Bubrezi jesu parni organi, ali ih trebate čuvati zbog izuzetne važnosti za vaš organizam.

Oticanje i debljanje

Ukoliko imate oslabljen rad bubrega vi ćete oticati i mislit ćete da ste se udebljali. To je znak da vaši bubrezi ne rade punim kapacitetom, te da rade sporo.

Rjeđe mokrenje

Ukoliko ne idete u toalet tako često kao ranije, također je znak za uzbunu. Može se desiti da se u bubrezima nataložio bubrežni kamenac koji vam prouzrokuje ove smetnje. Također, ni učestalo mokrenje nije dobar znak. Ako ste primijetili da mokrite mnogo češće nego inače najvjerovatnije je da je u pitanju neka prehlada ili upala.

Umor i pospanost

Dio bubrežne funkcije spada u učestvovanju regulisanja nivoa hemoglobina. Ukoliko bubrezi ne obavljaju svoju funkciju kako treba, obično dolazi do anemije, pospanosti i umora.

Gubitak apetita, nesposobnost jasnog razmišljanja i mučnina

Također su znak da se previše nakupilo otpadnih tvari u organizmu. Moguće je da su te iste otporne tvari nakupile i ostale organe u tijelu, kao što su mozak ili želudac.

Porast krvnog pritiska

Kada je bubreg oštećen, obično dolazi do povećanja krvnog pritiska jer ga bubreg ne može pravilno iskontrolisati. Visok krvni pritisak pritišće krvne vene i arterije, pa tako dodatno oštećuje bubrege.

Palpitacije

Ukoliko se zbog oštećenja bubrega javila povišena količina kalija u organizmu, moguće je i da će ritam srca biti nepravilan. Velika je vjerovatnoća da ćete osjetiti tahikardiju, ubrzan rad srca ili pretjerano usporen.

Ne propustite