SPORAZUM ISLAMSKA ZAJEDNICA-BIH/Profesor Dževad Hodžić za Novi.ba: Trenutnom situacijom je Islamska zajednica diskriminirana

Bosna i Hercegovina
SPORAZUM ISLAMSKA ZAJEDNICA-BIH/Profesor Dževad Hodžić za Novi.ba: Trenutnom situacijom je Islamska zajednica diskriminirana
.

Sporazum između Islamske zajednice Bosne i Hercegovine i države BiH već godinu dana je izvan plana rada Predsjedništva BiH, iako je sporazum već potpisan s drugim vjerskim zajednicama u našoj zemlji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović nedavno je kazao kako o ovom pitanju niko ne razgovara u Predsjedništvu BiH o čemu je informirao i reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića. 

O ovoj temi razgovarali smo sa Dževadom Hodžićem, profesorom na Fakultetu islamskih nauka i zastupnikom u Parlamentu FBiH, a koji je za naš portal kazao kako Sporazum nije potpisan jer su u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine osporene neke njegove odredbe od strane gospodina Čovića

- Bio sam član Komisije za izradu tog Sporazuma koji je dvije godine rađen strpljivo i pažljivo. Na Vijeću ministara sporazum je prošao, ali su imali određene zahtjeve za izmjenama. Mi smo te zahtjeve uglavnom uvažili, a Vijeće ministara je nakon toga prihvatilo Sporazum, usvojilo ga i proslijedilo ga na Predsjedništvo BiH. 

Prema mojim informacijama, Čović je zaustavio stavljanje tog Sporazuma na dnevni red time što je imao primjedbe koje Islamska zajednica nije mogla prihvatiti. U konačnici,  treba pitati članove Predsjedništva BiH i Dragana Čovića zašto ovaj Sporazum tu još nije razmatran - kazao je Hodžić.

1014076-785590128150922-3574354938899401306-n

BiH je zaključila međunarodne ugovore - Osnovni ugovor između Svete stolice i BiH i dodatni protokol na osnovu ovog ugovora 2007. godine te Osnovni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i BiH 2008. godine.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ranije danas kazao je kako verifikacija ugovora s Islamskom zajednicom zahtjeva puno bolju političku klimu, te da nije optimist da je to moguće brzo uraditi.

Dodao je i kako je to detaljniji sporazum u kojem ima puno specifičnosti koje nisu sadržane u drugim dokumentima, te da to traži puno bolju političku klimu nego što je sadašnja.

- Svaki ugovor sa svakom od vjerskih zajednica ima svoje specifičnosti, neke specifičnost ima pravoslavna crkva, neke ima katolička crkva, neke ima Islamska zajednica. Prema mojim informacijama, gospodin Ivanić nije imao nekih primjedbi. Što je posebno važno, u oficijelnim i neoficijelnim razgovorima koje je Islamska zajednica imala sa predstavnicima katoličke i pravoslavne crkve, oni na kraju nisu imali nekih ozbiljnijih primjedbi, niti osporavaju Sporazum, cijeneći to da su oni slične Sporazume potpisali sa državom BiH, te da se i ovaj Sporazum treba uvažiti. 

Mislim da je sada problem u nekim političkim igrama - dodaje profesor Hodžić.

 

"Očekujem da će se Sporazum usvojiti u Predsjedništvu BiH"

Profesor Hodžić je naglasio kako očekuje da će se Sporazum usvojiti u Predsjedništvu, budući da je veoma bitan za pripadnike Islamske zajednice.

- Trenutnom situacijom je Islamska zajednica diskriminirana. U Sporazumu nema ništa što izlazi iz osnovnih okvira vjerskih prava i sloboda koja su zagarantovana Ustavom BiH i Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Očekujem da se Sporazum što prije usvoji jer je on važan za prava pripadnika Islamske zajednice, ali je važan i za stabilnost društva, jer ovaj Sporazum smanjuje prostor za neke frustracije, neka nezadovoljstva, za neka možda drugačija tumačenja kako da se vjerski život organizira i šta vjernici (u ovom slučaju muslimani) mogu ili ne mogu u društvu. 

Ovaj sporazum je važan za naše ukupne društvene odnose i tokove - zaključio je Hodžić.

 

 

 

 

 

Ne propustite