Franjevci iz cijelog svijeta posjetili Srebrenicu i Potočare

Aktuelno
Franjevci iz cijelog svijeta posjetili Srebrenicu i Potočare
.

Delegacija franjevačkog reda iz Sjedinjenih Američkih Država, Konga, Singapura, Indije i Italije jučer je posjetila bosanskohercegovačku općinu Srebrenica, javlja agencija FENA.

Član Hercegovačke franjevačke provincije i član Međunarodne komisije za dijalog na nivou franjevačkog reda u svijetu fra Iko Skoko rekao je da franjevački red djeluje u 110 država i ima približno 15.000 članova, koji se zalažu za dijalog.

"Smisao Komisije jest da promovira dijalog u svijetu i da potiče sve fratre diljem svijeta, koji se zalažu za pomirenje među ljudima i dijalog među ljudima i njihovim kulturama, među vjerama. Prošle godine imali smo sastanak u Rimu, a ove godine sam tražio da to bude u Bosni i Hercegovini, da drugi vide kako mi ovdje živimo", istakao je on.

Franjevci iz cijelog svijeta tokom posjete Bosni i Hercegovini obišli su dvije provincije, a danas su posjetili Memorijalni centar Potočari.

 

Ulica Bosne srebrene

Upravnik Župe Srca Isusova Zvornik, Bratunac i Srebrenica fra Joso Oršolić rekao je da su na sastanku održanom u kabinetu načelnika Općine Srebrenica Mladena Grujičića predložili da se uredi katoličko groblje u Srebrenici.

"Jedan dio gradskog groblja bio bi rezerviran za katolike, a drugi za pravoslavne vjernike. Naša želja je da franjevci imaju svoju ulicu u Srebrenici, jer njihovi korijeni su potekli iz Srebrenice. Očekujemo da će u Srebrenici biti rekonstruirana franjevačka crkva, koja je zapaljena u 17. stoljeću, te da će to biti mjesto okupljanja svih ljudi dobre volje. Konačno je vrijeme da započnemo duhovnu i materijalnu obnovu", rekao je Oršolić.

Stručni saradnik u Općini Srebrenica Senad Subašić kaže da je na sastanku bilo govora o uređenju gradskog groblja u Srebrenici.

"Pruža se ruka saradnje u svakom pogledu, a to govori da Srebrenica dobija nove dimenzije, nove mogućnosti. Mislim da franjevci zaslužuju i da jedan dio grada dobije ulicu Bosne srebrene", kazao je Subašić.

Ne propustite