KAKVO NAS PROLJEĆE OČEKUJE: Stigla sezonska prognoza, EVO KAKVA NAM OPASNOST PRIJETI!

Bosna i Hercegovina
KAKVO NAS PROLJEĆE OČEKUJE: Stigla sezonska prognoza, EVO KAKVA NAM OPASNOST PRIJETI!
.

Facebook stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna objavila je dugoročnu vremensku prognozu za predstojeće proljeće.

Prema njoj, u našoj regiji očekuje se po oborinama aktivno proljeće (kiša i snijeg).

Vjerovatno bi moglo biti problema s prekomjernim količinama oborina, kako kiše, tako i snijega. Osobito se to odnosi na sredinu i ovaj prvi dio proljeća, ponajprije u gorju.

Pri tome treba istaknuti kako su već pale velike količine snijega u gorskom dijelu zapadnog Balkana i u Alpama, uz to pasti će novi obilan snijeg u tjednima koji stižu.

Uz kombinaciju s kišnim oborinama i izraženijom južinom koji se očekuju tokom proljeća. Moguć je porast vodostaja rijeka, ponegdje će biti problema s vodostajima pogotovo manjih rijeka.

Kako pišu, nema mjesta uzbuni i panici, ali ima mjesta za praćenje stanja s prognozama i naravno sukladno s tim i upozorenjima na iste.

Temperaturno se očekuje hladnije i malo hladnije proljeće na zapadu Balkana a na istoku temperaturno normalno, lokalno i hladnije proljeće.

Veća vjerojatnost za negativno odstupanje temperatura je u prvom dijelu i oko sredine proljeća.

To se ponajprije odnosi na Bosnu i Hercegovinu zapadnu Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku.

Mogućnost za prve vrućine postoji tokom 5. mjeseca kada bi mogli imati i prve ovogodišnje vrućine, pogotovo područja Hercegovine, Jadrana, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

Također u 5. mjesecu ući ćemo u razdoblje čestih grmljaviskih nepogoda.

O njima će se pisati ali i upozoravati u mjesecima koji stižu, kao i u novim prognozama za predstojeće ljeto, koje će biti objavljene u 5. mjesecu.

Na kraju treba reći kako su ovo sezonske prognoze, i njih se ni u kojem slučaju ne treba protumačiti kao nešto 100% sigurno ili tačno. Ovo treba shvatititi kao potencionalno moguć scenarij trendova vremena u sljedećem tromjesečnom razdoblju, napisali su.

Ne propustite