Sastanak Crnadak - Kneissl: Odlični bilateralni odnosi BiH i Austrije

Aktuelno
Sastanak Crnadak - Kneissl: Odlični bilateralni odnosi BiH i Austrije
.

Nakon što su se popodne u Sarajevu sastali ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i njegova austrijska koleginica Karin Kneissl, ona je na pres-konferenciji ocijenila odnose dviju zemalja vrlo bliskim te kao i Crnadak, istaknula da je njena zemlja trenutno investitor broj jedan za Bosnu i Hercegovinu.

Kneissl, ujedno ministrica za Evropu i integracije, naglašava i vrlo bliske veze među ljudima dviju zemalja i činjenicu da oko 160.000 ljudi porijeklom iz BiH živi u Austriji. Ona zapadni Balkan ne voli zvati tim imenom već radije jugoistočnom Evropom jer se na taj način potcrtava, kako je rekla, da je Bosna i Hercegovina evropski dio.

- Primjerice, bez Ive Andrića, evropska literatura bi bila siromašna - rekla je između ostalog austrijska ministrica za Evropu, integracije i vanjske poslove.

Prenijela je snažnu podršku Austrije evropskoj perspektivi BiH, što će naročito doći do izražaja, najavila je, za vrijeme predsjedavanja njene zemlje Vijećem Evrope.

Ministar Igor Crnadak je današnji sastanak ocijenio kao početak još bolje saradnje u već odličnim bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Austrije.

Zahvaljujući gošći što je u aktuelnom mandatu prvo posjetila Bosnu i Hercegovinu od zemalja zapadnog Balkana, Crnadak je, kaže, tokom sastanka predočio aktuelnu političku situaciju u BiH i završetak odgovora na Upitnik Evropske komisije koji će uskoro biti proslijeđeni evropskim zvaničnicima.

Uprkos tome što je u zemlji izborna godina i proces reformi u toku, to neće dovesti u pitanje opredjeljenje za nastavak procesa evropskih integracija, dodao je ministar vanjskih poslova naglašavajući da Austrija ostaje snažan zagovarač što brže integracije Bosne i Hercegovine i drugih zemalja opredijeljenih za to.

Na sastanku s ministricom Kneissl razgovarano je i o odnosima u regiji zapadnog Balkana, a Crnadak  ističe da je nastavak uspješne suradnje na tom planu jednako važno pitanje kao i evropske integracije.

- Želimo osnažiti saradnju u trouglu BiH - Srbija - Hrvatska - rekao je ističući da su dobri odnosi važni za razvoj cijele regije.

Na sastanku je bilo riječi i o otvorenim pitanjima u regiji uključujući predstojeću ovogodišnju julsku konferenciju u Londonu.

- Siguran sam da će cijeli region imati u Austriji velikog prijatelja i partnera i u narednom periodu - zaključio je na pres-konferenciji ministar vanjskih poslova BiH.

Ne propustite