Merkel: Novci iz EU fondova onim zemljama koje primaju izbjeglice

Svijet
Merkel: Novci iz EU fondova onim zemljama koje primaju izbjeglice
.

Njemačka kancelarka Angela Merkel se danas u svom obraćanju Bundestagu povodom sutrašnjeg samita Europske unije založila za bolju raspodjelu sredstava unutar EU-a kao i za nove impulse koji bi udahnuli novi zamah uniji.
 
"Nama je potreban novi polet za Europu", rekla je Angela Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) tijekom svog obraćanja zastupnicima.
 
Ona je najavila da će budućnost Europe biti jedna od glavnih tema njezina četvrtog mandata, ukoliko članovi potencijalnog koalicijskog partnera daju zeleno svjetlo.
 
"U novom koalicijskom ugovoru Unija CDU/CSU i SPD su se jasno zauzeli za to da Njemačka može unutar Europske unije preuzeti više odgovornosti", rekla je Merkel.

Europskoj uniji potreban proračun prilagođen izazovima
 
U svezi s pregovorima o proračunu koji bi trebali početi sutra na samitu EU-a u Bruxellesu, Merkel je naglasila kako je Europskoj uniji potreban proračun prilagođen budućim izazovima.
 
"Europska unija treba proračun koji će je podržati u naumu da se zaista suoči s novim izazovima", rekla je Merkel. Kao jedan od najvažnijih izazova Merkel je istaknula bolju zaštitu vanjskih granica EU-a.
 
Spremni preuzeti veću financijsku odgovornost nakon Brexita
 
Njemačka kancelarka je istodobno naglasila kako je Njemačka spremna preuzeti veću financijsku odgovornost nakon Brexita, ali da isto tako i od europskih partnera očekuje solidarnost.
 
"Prilikom nove raspodjele sredstava iz strukturnih fondova moramo obratiti pozornost da se kriteriji raspodjele prilagode spremnosti pojedinih regija u angažmanu oko primanja i integracije izbjeglica", rekla je Merkel i dodala kako se unutar EU-a "solidarnost ne bi smjela odvijati jednosmjerno".
 
Oporba ju optužila za "ucjenu"
 
Alexander Gauland, zastupnik desno populističke Alternative za Njemačku (AfD) i jedan od najžešćih kritičara liberalne izbjegličke politike Angele Merkel, optužio je njemačku kancelarku za "ucjenu" istočnoeuropskih zemalja, koje se najviše opiru primitku izbjeglica.
 
"To je politička ucjena. Potpuno je pogrešno isplate istočnim Europljanima uvjetovati raspodjelom izbjeglica unutar Europske unije", rekao je Gauland.

Ne propustite