SDPBiH će imati kandidata za Predsjedništvo BiH iz reda bošnjačkog naroda

Aktuelno
SDPBiH će imati kandidata za Predsjedništvo BiH iz reda bošnjačkog naroda
.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) data je podrška nastupu u entitetu Republika Srpska u okviru proevropskog bloka, čije formiranje je inicirao SDPBiH.

Blok okuplja približno deset državotvornih političkih subjekata u ovom dijelu BiH. Podržan je koncept po kojem će među svim subjektima unutar bloka biti usaglašeni principi, koji će potom biti dostavljeni na izjašnjenje kandidatima za Predsjedništvo BiH iz Republike Srpske. 

Eventualna podrška jednom od kandidata za Predsjedništvo BiH iz ovog entiteta će biti uvjetovana prihvatanjem definisanih principa proevropskog bloka. Na osnovu izjašnjenja kandidata za Predsjedništvo BiH iz RS-a o ponuđenim principima, proevropski blok će se konačno odrediti po ovom pitanju.

Precizirano je da jedan od temeljnih principa na čije poštivanje se potencijalni članovi Predsjedništva BiH iz Republike Srpske moraju obavezati, jeste nedvosmisleno poštivanje suvereniteta, cjelovitosti i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. 

Predsjedništvo SDPBiH je podržalo aktivnosti u smjeru definiranja koraka za predlaganje kandidata za Predsjedništvo BiH iz reda bošnjačkog naroda. Na sjednici je podržan princip da potencijalni kandidat za ovu funkciju treba biti osoba koja uživa podršku šireg članstva i biračkog tijela, koja će na najbolji način predstavljati SDPBiH u izbornoj utrci.

Također, na sjednici je data podrška inicijativama koje je u Parlamentu BiH pokrenuo zastupnik SDP-a BiH Denis Bećirović, koje se tiču priznavanja konstitutivnosti Srba u četiri kantona u kojim im to pravo kantonalnim ustavima nije priznato. Podržana je i Bećirovićeva inicijativa u vezi s konačnim ratificiranjem ugovora između države BiH i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Služba za odnose s javnošću i marketing SDPBiH, prenosi Fena.

Ne propustite