POMISLIĆETE DA IZMIŠLJAMO: 12 najluđih činjenica iz Kine koje će vas raspametiti (broj #9 bi trebali da uvesti i kod nas!)

E buraz
POMISLIĆETE DA IZMIŠLJAMO: 12 najluđih činjenica iz Kine koje će vas raspametiti (broj #9 bi trebali da uvesti i kod nas!)
.

Kina je ogromna, neodoljiva i totalno fascinantna zemlja. Izgleda da je mešavina neobične stare tradicije i novih dostignuća u mnogo tome jednaka "čudnom". Pokazaćemo vam 12 najčudnijih činjenica o ovoj nevjerovatnoj zemlji!

1. Neki kineski policajci koriste guske umjesto pse

quiz-image56408a19797b1

Prema mišljenju kineskih vlasti, guske imaju odličan vid i mogu biti veoma agresine, što ih čini odličnom alternativom za policijskog psa.
2. Fudbal potiče iz Kine

2

Cuju, što u prevodu znači "udari loptu nogom", bila je popularna igra tokom Han dinastije (206. godina p.n.e). Kasnije, proširila se na obližnje zemlje Japan, Koreju, Vijetnam i vremenom je postala ono što danas nazivamo fudbal.
3. Mnoga kineska djeca dobijaju imena po Olimpijskim igrama

3

Više od 4.000 kineske dece se zovu Aoyun, što znači "Olimpijske igre". U stvari, to je uobičajna stvar za kinesku djecu da dobijaju imena po nekim događajima ili popularnim sloganima.
4. Ne možete imati djecu dok vam vlast to ne odobri

4

Kineski bračni parovi moraju da podnesu zahtjev da im se odobri "Sertifikat za planiranje porodice" tri mjeseca pre ili posle trudnoće.
5. Uskoro, Kina će imati najviše hrišćana na svijetu

5

Hrišćanska populacija raste veoma brzo, i do 2030. godine eksperti predviđaju da će Kina prestići Ujedinjene Nacije i imati najviše hrišćana na svijetu.
6. Svi idu na odmor u isto vrijeme

6

Svi idu na odmore u isto vrijeme - za kinesku Novu Godinu. Procenjeno je da 3.7 miliona Kineza putuje u roku od 40 dana.
7. Kina je skoro prihvatila igrice

7

14 godina Kina je zabranjivala konzole kao PlayStation i Xbox. Zabrana je ukinuta 2014. godine.
8. Kinezi su odlični u kopiranju stvari

8

Kina voli da kopira stvari - i ne samo DVD-ijeve ili markirane naočare. Na primer, u Šangaju, postoji mjesto koje se zove "Grad Tema"(Themes Town), koje bi trebalo da bude minijaturna replika Londona.
9. Možete da angažujete nekoga da vam pomogne u izbjegavanju gužve

9

Ako ste se zaglavili u saobraćajnoj gužvi u Kini, postoje servisi koje možete pozvati i oni će vam poslati nekoga na motoru da vas pokupi - sa još nekim ko će sjesti u vaša kola i čekati.
10. Pijenje nije samo iz zabave

10

Kultura pijenja je duboko ukorenjena u kinesko društvo, i od zaposlenih se često traži da piju na poslu koliko god im njihov šef to traži.
11. Kineska armija koristi golubove da pošalje poruku

11

Kineska vojska trenira 10.000 golubova za ulogu "rezervne golubovske armije" koja služi kao pomoć komunikaciom sistemu.
12. Postoji mnogo čudnih zgrada u Kini

quiz-image5640966112169

Kroz cijelu Kinu postoji niz neobičnih objekata uključujući i ovaj "dragulj" koji je sjedište CCTV. Postoje zgrade u obliku ribe, a i zgrada u obliku mobilnog telefona.

Ne propustite