Epilog drame u Varaždinu: Utvrđene sve okolnosti događaja o postupanju policije prema 17-godišnjaku

Region
Epilog drame u Varaždinu: Utvrđene sve okolnosti događaja o postupanju policije prema 17-godišnjaku
.

Utvrđene su sve okolnosti događaja nakon što je županijski vijećnik Marijan Dominko javno ukazao na moguće propuste varaždinske policije u slučaju privođenja i procesuiranja 17-godišnjaka iz Svibovca Podravskog

Nakon što je županijski vijećnik Marijan Dominko javno ukazao na moguće propuste varaždinske policije u slučaju privođenja i procesuiranja 17-godišnjaka iz Svibovca Podravskog, priopćenjem se ponovno oglasila policija, ovog puta sa zaključkom. 

Pretučen u postaji? 'Dva puta smo zvali hitnu, sredstva prisile upotrebljena su zakonito i opravdano'
Kako stoji u priopćenju, utvrđeno je da su sredstva prisile upotrijebljena opravdano i zakonito.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Vezano uz brojne medijske napise o postupanju policijskih službenika Policijske postaje Varaždin prema 17-godišnjem maloljetniku obavještavamo da su u cijelosti razjašnjenje sve okolnosti događaja, a posebice sve okolnosti  koje su prethodile policijskom postupanju prema njemu.  

S tim u vezi, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je maloljetnik 18. veljače 2018. godine neposredno iza ponoći, a prilikom izlaska iz noćnog kluba, sudjelovao u narušavanju javnog reda i mira time što je vikao i vrijeđao goste noćnog kluba, da bi u jednom trenutku i fizički nasrnuo na 22-godišnjaka. Potom je drvenom letvom napao trojicu mladića starosti 20, 22 i 23 godine te se pokušao udaljiti. Nakon što ga je 22-godišnjak sustigao, srušio ga je na tlo, a 23-godišnjak ga je udario po licu.

Protiv trojice osumnjičenih mladića (17-godišnjaka, 22-godišnjaka i 23-godišnjaka) policija će podnijeti optužne prijedloge zbog narušavanja javnog reda i mira.  

Također obavještavamo da je temeljem članka 154. Pravilnika o načinu policijskog postupanja glavni ravnatelj policije Nikola Milina oformio stručni tim Ministarstva unutarnjih poslova koji se uključio u prikupljanje svih obavijestiti o uporabi sredstava prisile prema 17-godišnjaku. Izvršenim uvidom u snimku video nadzora potvrđeno je da su sredstva prisile upotrijebljena opravdano i zakonito budući se maloljetnik nasilnički ponašao, prijetila je opasnost od samoozljeđivanja i ozljeđivanja policijskih službenika, a na upozorenja i zapovijedi da se smiri maloljetnik se oglušio. Pored ostalog, uvidom u službenu dokumentaciju utvrđeno je kako su nakon uporabe tjelesne snage i sredstva za vezivanje, 17-godišnjak i njegova majka izjavili da nemaju primjedbi na postupak uporabe sredstava prisile od strane policijskih službenika, a što su vlastoručno upisali i potpisali.

Stručni tim Ministarstva unutarnjih poslova utvrdio je da su policijski službenici sredstva prisile uporabili zakonito i opravdano te nisu utvrđene nepravilnosti u njihovom postupanju", stoji u priopćenju.

Ne propustite