SIMPTOM OZBILJNE BOLESTI: Evo kako da zaustavite i izliječite opasno zadržavanje vode u tijelu

Zdrav život
SIMPTOM OZBILJNE BOLESTI:  Evo kako da zaustavite i izliječite opasno zadržavanje vode u tijelu
.

Da li ste primijetili duboke tragove od ne tako uskih čarapa na vašim stopalima uvečer? Da li se vaša težina naglo povećla bez razloga? Imate li otoke, celulit ili kesice ispod očiju? Sve ovo mogu biti simptomi prekomjernog zadržavanja vode u vašem tijelu. Najbolje bi bilo da odmah provjerite sa svojim doktorima, kako biste isključili bolesti bubrega, poremećaje metabolizma ili sistema za cirkulaciju. Ukoliko primijetite da vaš organizam zadržava previše vode, evo kako možete pomoći svom tijelu.


1. Jedite više citrusa
Citrusno voće može smanjiti naticanje. Nemojte ga jesti previše da biste sprečili pojavu alergija. Najbolje je jesti ga bar 4 sata prije spavanja.


2. Probajte naizmjenično tuširanje
Još jedno rješenje za oticanje je naizmenično tuširanje i toplom i hladnom vodom. Masirajte tijelo mlazom vode počevši odozdo, duž limfnnog toka. Izbjegavajte ledenu i vrelu vodu. Toplo i hladno - to je idealan režim za vaše krve sudove i limfni sistem.


3. Uklučite proteine u ishranu
Za emiminaciju viška vode ključna je zdrava ishrana sa dosta proteina životinjskog porijekla, kao što su jaja, meso, mlijeko sir i riba.


4. Da biste izbjegli zadržavanje vode, pijte više vode
Možda zvuči zbunjujuće, ali dosta tečnosti pomaže da uklonite višak tečnosti iz tijela. Kada organizmu fali vode, ono počinje da zadržava tečnost kako bi spriječio dalji gubitak. To dovodi do zadržavanja vode i poremćaja balansa tečnosti.


5. Zamijenite so začinima i bijelim lukom
Neophodno je da u tijelu održimo pravi balans vode i soli. Prekomerni unos soli jedan je od najčešćih razloga oticanja. Ako želite da vam hrana bude ukusnija, samo umkesto soli dodajte začine i bijeli luk.


6. Jedite hranu bogatu magnezijumom
Da bi tijelo dobro radilo i da biste spriječili nastanak kamena u bubregu, jedite hranu bogatu magnezijumom. To su kakao, heljda, bademi, indijski orah, pirinač, spanać, ovsene pahuljice i avokado.


7. Budite aktivniji - plivajte, vozite bicikl i šetajte
Da biste sprečili oticanje ili bar smanjili neugodan osjećaj u nogama, vežbajte redovno. Vožnja biciklom, šetanje i plivanje odgovaraju skoro svima i ne oštećuju zglobove. Počnite sa 15 minuta dnevno i videjet ćete rezultate.


8. Isprobajte masažu četkom
Suha masaža bolja je od svakog pilinga. Na ovaj način uklanjate mrtve ćelije, poboljšavate cirkulaciju i primijetit ćete koliko vam koža postaje blistava i glatka. Masaža može trajati između 3 i 8 minuta i najbolje je masirati se pomalo svakog dana, Pokušajte da masirate duž limfnog toka, kao što je prikazano na slici.


9. Pijte čaj od peršuna i sok od brusnica umjesto kafe
Peršun pomaže u uklanjanju viška vode. Evo dobrog recepta za čaj od peršuna: iseckajte 50 grama peršuna i i prokuvajte u 250 ml vode par minuta. Kada sklonite sa vatre, ostavite peršun da odstoji još 30 minuta. Procedite i uzzmite kašiku prije obroka nekoliko puta dnevno.
Brusnice su bogate magnezijumom i pomoći će da spriječite oticanje.


10. Izbacite slatkiše
Slatkiši i previše ugljenih hidrata dovode do zadržavanja vode i dobijanja kilograma. Zato bi bilo najbolje da zaboravite na čokolade i keks i zamijenite ih bobičastim voćem.

Ne propustite