Većina djeluje BEZAZLENO: Znate li koji su SIMPTOMI RAKA DEBELOG CRIJEVA?!

Porodica i zdravlje
Većina djeluje BEZAZLENO: Znate li koji su SIMPTOMI RAKA DEBELOG CRIJEVA?!
.

Rak ili karcinom debelog crijeva jedna je od najčešćih bolesti koja se javlja kod oba spola. Unatoč činjenici da da se ova bolest može izliječiti hirurškom intervencijom, karcinom je vodeći uzrok smrti u svijetu. Zbog različite anamneze, rak kolona se liječi i evidentira odvojeno od raka rektuma, te je više od 2,5 puta češći od raka rektuma. Rak rektuma definiran je kao rak koji se javlja na udaljenosti 12-15 cm od analnog ruba. 

Koji su UZROCI?

Veliki broj različitih faktora ima veze sa ovom bolešću. Broj polipa debelog crijeva se starenjem povećava, što utiče na rizik od obolijevanja. Međutim, nije utvrđeno koliko je korisno odstranjivanje polipa za ukupno smanjenje pojave bolesti. Pored toga, nasljedni faktor je veoma bitan. Familijarna polipoza kod koje bolesnik nasljeđuje mutiranu kopiju APC gena rijetka je bolest, ali nosi velik rizik. Familijarni nepolipozni karcinom debelog crijeva javlja se u 1-5% bolesnika. Ostali uzroci su:

- konzumiranje alkohola,
- starenje,
- smanjen unos folata,
- prehrana bogata mastima i holesterolom, a siromašna vlaknima.

Koji su SIMPTOMI?

Kao i kod ostalih karcinoma, u početku se ne javljaju posebni simptomi. Bolesnivi većinom osjete bol u trbuhu, promjenu u stolici ili pojavu krvi u stolici. Ostali simptomi uključuju:

- slabost,
- anemiju,
- osjećaj potpunog pražnjenja crijeva,
- neobjašnjivi gubitak tjelesne mase.

-Trbušna bol nastaje zbog djelomične zapreke prolaza crijevnog sadržaja, širenja tumora u potrbušnicu ili pucanja sluznice crijeva. Lažni grčevi s nagonom za stolicu (tenezmi) mogu zahvatiti mišiće zdjelice; tumorska masa može prikliještiti ishijadični ili opturatorni živac i uzrokovati neurološke bolne sindrome.

-Hematokezija (svježa krv na površini stolice) češće nastaje kod rektalnog karcinoma (rectum je završni dio debelog crijeva). Anemija zbog manjka željeza posljedica je gubitka krvi i obično se nalazi u uznapredovanoj bolesti.

-Promjene crijevnih kretnji češće su kod karcinoma lijeve strane. Ostali mogući simptomi su napuhanost stomaka (abdominalna distenzija), mučnina, povraćanje, umor.

Smještaj karcinoma

Dio debelog crijeva na kojem se razvio tumor također je značajan za prognozu. Karcinomi koji nastaju u završnim dijelovima debelog crijeva (rectum, sigma) imaju lošije petogodišnje preživljenje u svim stadijima. I među tim tumorima lošije je preživljenje bolesnika kojima je tumor smješten niže, odnosno bliže otvoru crijeva. U zadnjih 50 godina opažena je veća učestalost desnostranih karcinoma.

Sinhroni karcinom - sinhroni karcinom debelog crijeva je stanje kod kojeg istovremeno postoje dva ili više primarnih tumora odvojenih zdravim dijelom crijeva. Karcinomi se pojavljuju neovisno jedan o drugom i nisu posljedica metastatskog širenja. Procjenjuje se njihova prisutnost kod 3-5% pacijenata s ovom bolešću. Sinhroni primarni karcinomi imaju jednaku prognozu kao jedan karcinom.

Metahroni karcinom - definira se kao nemetastatski novi karcinom(i) koji se razvijaju najmanje 6 mjeseci nakon početne dijagnoze kod 1.5-3% pacijenata u prvih pet godina nakon operacije. Može se raditi o sinkronom karcinomu koji odmah nije dijagnosticiran. Ne postoje dokazi da su metahroni karcinomi zloćudniji od ˝standardnih˝karcinoma.

Rekurentni karcinom - ponovna pojava bolesti nakon završenog liječenja.

LIJEČENJE

Za sve bolesnike oboljele od raka kolona postoji mogućnost liječenja. Tri su načina liječenja:

• hirurško liječenje (odstranjivanje raka),
• radioterapija (korištenje velikih doza x-zraka ili drugih zraka velike energije kako bi se uništile ćelije raka),
• hemoterapija (uzimanje lijekova koji uništavaju ćelije raka).

Lokalna ekscizija - ako se karcinom otkrije u ranom stadiju liječnik ga može odstraniti bez otvaranje trbušnog zida. Umjesto toga se karcinom može odstraniti kroz unutrašnjost crijeva. Ako se karcinom nađe u polipu, operacijam odstranjenja se naziva polipektomija.

Resekcija - ukoliko je karcinom veći, liječnik izvodi kolektomiju (odstranjivanje karcinoma i određenog dijela okolnog zdravog tkiva). Liječnik nakon toga može izvesti anastomozu (zašivanje zdravih dijelova debelog crijeva). Kirurg obično odstranjuje limfne čvorove oko debelog crijeva koje patolog kasnije pregleda pod mikroskopom kako bi se provjerilo sadrže li tumorske stanice.

Hemoterapija- je uporaba lijekova protiv ćelija karcinoma. Hemoterapija se može uzeti preko usta, venskim putem ili injekcijom u mišić. Sva tri oblika predstavljaju sustavnu terapiju jer lijek ulazi u krv i djeluje u cijelom tijelu.

 

Ne propustite