AFERA AGROKOR/EKONOMSKI ANALITIČAR PETAR VUŠKOVIĆ ZA NOVI.BA: Agrokor mora biti što manje politička, a što više ekonomska tema

Region
AFERA AGROKOR/EKONOMSKI ANALITIČAR PETAR VUŠKOVIĆ ZA NOVI.BA: Agrokor mora biti što manje politička, a što više ekonomska tema
.

Ante Ramljak, vladin povjerenik za Agrokor, jučer je podnio neopozivu ostavku. U saopštenju je navedeno kako neopozivu ostavku daje kako ne bi "lično postao prepreka postizanju nagodbe".

Ova vijest odjeknula je u medijima, te su se odmah pokrenula nagađanja o tome ko će naslijediti Ramljaka, ali i pitanja o stabilnosti finansijskog sistema.

Ekonomski analitičar Petar Vušković, ispred Centra za javne politike i ekonomske analize, za Novi.ba kazao je kako Agrokor mora biti što manje politička, a što više ekonomska tema.

 -  Moj pogled na Agrokor je onaj ekonomski koji treba naći odgovore kako završiti proces koji je započet, a zove se restrukturiranje. Vjerovnici i dobavljači su zainteresirane strane koje su izgubile povjerenje jer Agrokor odavno više nije ekonomska tema. Sada se mora pronaći novi povjerenik Vlade koji će nastaviti proces oko Agrokora.

S obzirom da je Agrokor najveća ekonomska tema u Hrvatskoj očekujem da to bude vrlo brzo. Svako odugovlačenje može značiti veću nestabilnost. Za sada hrvatska javnost ne zna tko bi to mogao doći na mjesto bivšeg povjerenika.To svakako mora biti dovoljno stručna i kompetentna osoba koja ima znanja iz korporativnih financija, koja poznaje organizacijske strukture i općenito da je dobro upoznata s regionalnim tržištem. Postoji 4000 dobavljača koji mogu Konzumu prestati isporučivati robu, 27 000 zaposlenih u Agrokoru koji primaju plaće, a koji za istu strepe. Stabilnost je nužna. Potrebno je očuvati postojeću razinu zaposlenosti.

Mislim da do veće ekonomske nestabilnosti neće doći i da će se ovaj politički moment razriješiti u korist zainteresiranih strana. Agrokorove kompanije imaju svoja tržišta. One bez problema mogu realizirati prinose iz kapitalnih investicija, poslovni tokovi mogu kroz financijske izvještaje osigurati dobru profitabilnost. Optimizam je najvažnija pretpostavka revitalizacije ovog Koncerna koji je za Hrvatsku i regiju od velike važnosti - zaključio je Vušković.

Ramljak je oko 12:05 sati stigao u Agrokor, a kako hrvatski mediji javljaju, u Vladi traje zatvoreni uži kabinet, traži se njegov nasljednik. Ramljak je i dalje vladin upravitelj i bit će tamo dok ga sud ne razriješi, a to se može dogoditi tek kada Vlada pošalje novo ime na Trgovački sud kao vladina povjerenika.

Ne propustite