Ovo je najgori napadi u istočnoj Guti od početka sukoba u Siriji (VIDEO)

Svijet
Ovo je najgori napadi u istočnoj Guti od početka sukoba u Siriji (VIDEO)
.

Šest bolnica u sirijskoj pobunjeničkoj enklavi, istočnoj Guti, bombardirano je u zadnjih 48 sati, zbog čega su tri prestale s radom, a dvije rade djelomično, rekao je u utorak područni koordinator UN-ova ureda za humanitarne poslove za Siriju.
 
Više od 200 civila, među kojima gotovo 60 djece, poginulo je od nedjelje u silovitom bombardiranju Gute od snaga sirijskog režima, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), koji se oslanja na široku mrežu izvora u Siriji.
 

 

 "U ponedjeljak je na meti napada bilo pet bolnica, tri su morale prestati s radom, a dvije rade djelomično", rekao je koordinator Panos Moumtzis u priopćenju. "Danas je u Zamalki pogođena šesta bolnica", dodao je.

"Takvi planirani napadi mogu biti ratni zločin"
 
Moumtzis je rekao da je "zaprepašten i ožalošćen zbog informacija o strašnim napadima na šest bolnica u istočnoj Guti u zadnjih 48 sati, u kojima ima mrtvih i ranjenih i u kojima je više tisuća muškaraca, žena i djece ostalo bez osnovne zdravstvene skrbi u toj enklavi pod opsadom".
 
"Ti su napadi potpuno neprihvatljivi. Podsjećam sve strane da su napadi na medicinske ustanove zabranjeni po međunarodnom humanitarnom pravu. Takvi planirani napadi mogu biti ratni zločin."
 
"Nakon sedam godina rata u Siriji približno polovina medicinskih objekata u zemlji je zatvorena ili radi djelomično, zbog čega tisuće Sirijaca ostaju bez skrbi koja bi im mogla spasiti život", istaknuo je.
 
Istočna Guta okupirana je već pet godina, a sada doživljava neke od najgorih napada od početka sukoba. UN je pozvao na hitan prekid napada kako bi se civilima pružila potrebna pomoć, prenosi Hina. 

Ne propustite