Poslanici BiH o otklanjanju diskriminacije u kantonalnim ustavima

Bosna i Hercegovina
Poslanici BiH o otklanjanju diskriminacije u kantonalnim ustavima
.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obavili su na današnjoj sjednici raspravu o inicijativi kojom se traži osiguranje ravnopravnosti Srba u svim kantonima Federacije BiH.

Ova inicijativa prijedlog je poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Denisa Bećirovića koji je pojasnio da je od iznimne važnosti osigurati ravnopravnost svih na svakom pedlju države, najavljujući da će se na jednoj od narednih sjednica baviti osiguranjem poštovanja prava Hrvata.

Budući da inicijativa predviđa da pet kantona koji nemaju u Ustavu osiguranu ravnopravnost Srba u roku od 30 dana izmijene svoje Ustave, pojedini poslanici izrazili su sumnju da će to u ovom roku biti ispravljeno.

Radi se o Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu te Kantona 10, a osim ravnopravnosti Srba traži se i da se u kantonima gdje to do sada nije učinjeno, precizira i osigura ustavna ravnopravnost bosanskog i srpskog jezika, te latinice i ćirilice.

Poslanici su razmatrali i Informaciju o opravdanosti Odluke o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i prijevoz s posla koju je Vijeće ministara BiH usvojilo u augustu i to na prijedlog poslanice Demokratske fronte (DF) Maje Gasal-Vražalica.

Poslanica DF-a naglašava da je cilj otkloniti diskriminaciju kada je u pitanju obračun i način utvrđivanja visine naknade za prijevoz za zaposlene u bh. institucijama.

Raspravu je izazvalo i davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o zajmu (Projekat jačanja bankarskog sektora) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) budući da se njima predviđa zaduženje od 56,6 miliona eura.

Negativno mišljenje dala je i nadležna parlamentarna komisija, a poslanica DF-a Mensura Beganović iznijela je stav da će ova sredstva biti osigurana za sanaciju dvije razvojne banke u Federaciji i Republici Srpskoj, a poslanik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović tražio je podatke koje prihode imaju razvojne banke.

Mišljenja je Backović da je potrebno i više objašnjenja kada se radi o ovakvim zaduženjima, kazavši da je potrebno poslanicima da znaju kolika je dobit komercijalnih banaka u BiH i gdje odlaze ta sredstva da li se ona refinansiraju ili izvlače iz BiH.

Time iscrpljen dnevni red današnje sjednice, a predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) proglasila je pauzu nakon čega bi trebalo uslijediti glasanje o danas razmatranim zakonima i izvještajima.

 

Ne propustite