Neočekivani izvještaj njemačke vojske: Nijedna podmornica ne radi, 14 aviona u kvaru, nema ljudi

Svijet
Neočekivani izvještaj njemačke vojske: Nijedna podmornica ne radi, 14 aviona u kvaru, nema ljudi
.

Njemačke oružane snage su zbog problema s manjkom osoblja i tehničkog materijala na rubu djelotvornosti, proizlazi iz redovitog godišnjeg izvješća o stanju Bundeswehra objavljenom u utorak.

"Spremnost oružanih sustava za upotrebu je dramatično niska. Tomu treba pridodati i enormni manjak osoblja koji se posljednjih godina dodatno pogoršao“, stoji u godišnjem izvješću o stanju Bundeswehra povjerenika Bundestaga za oružane snage Hans-Petera Bartelsa (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD). U izvješću se govori o manjku 21.000 časnika i dočasnika .

„Manjak stručnog kadra vodi kao preopterećenju zaposlenih i frustracijama“, stoji u izvješću. U ocjeni stanja oružanih snaga se spominju reforme koje je prije godinu dana pokrenula ministrica obrane Ursula von der Layen, ali se istodobno kritizira i sporost provođenja tih reformi. „Materijalna spremnost Bundeswehra se nije poboljšala proteklih godina, nego pogoršala“, stoji u izvješću.

Tako se govori o tomu da od šest njemačkih podmornica na kraju prošle godine niti jedna nije bila spremna za akciju. Niti u zraku situacija nije bolja. „U nekim trenucima od 14 transportnih zrakoplova Airbus A-400M niti jedan nije bio spreman na polijetanje“, stoji u izvješću.

Mnogi piloti helikoptera se bore s manjkom sati provedenih u zraku što je potrebno za održavanje pilotske licence.

U ponedjeljak su njemački mediji objavili kako interventna postrojba Bundeswehra koja djeluje u sklopu NATO saveza zbog pomanjkanja tenkova ali i zaštitnih prsluka, zimske odjeće i šatora nije spremna za djelovanje. Bartels u svom izvješću osim ubrzanja reformi traži i više novca za obrambeni resor.

 

Ne propustite