Prokleti raj: Prekrasni otok koji vlasnicima donosi smrt

Zanimljivosti
Prokleti raj: Prekrasni otok koji vlasnicima donosi smrt
.

Oni koji su poželjeli Gaiolu netragom su nestali, tragično poginulli ili nakon dolaska na otok financijski propali i izgubili sve što su imali. Lokalno stanovništvo tvrdi kako je sve počelo s ekcentričnim pustinjakom kojeg su zvali "Čarobnjak".

Iako ga turisti obožavaju, Talijani imaju podvojena mišljenja o otoku Gaioli koji nije naklonjen prema svojim vlasnicima. Bez obzira na prekrasan položaj i ljepotu ondje nitko ne želi živjeti jer se boje prokletstva. 

1

Priča o čarobnom otočiću nadomak Napulja podsjeća na misterij dubrovačkog Lokruma na kojem nitko ne želi prespavati te čije su gospodare također snalazile svakojake nesreće. Oni koji su poželjeli Gaiolu netragom su nestali ili tragično poginuli. Neki su nakon dolaska na otok financijski propali i izgubili sve što su imali.
Gaiola je jednako zanimljiva pričom i izgledom. Sastoji od dva manja stjenovita otočića povezana uskim i kratkim kamenim mostom u obliku luka. Dio znanstvenika smatra da je most bio krov nekadašnjeg tunela ili umjetne špilje uklesane u stijenu.

2

U antičko doba otokom je dominirao hram rimskoj božici Veneri, ali je njezinu ljepotu i ljubavi zamijenilo oružje koje su vojnici koristili za obranu zaljeva. Lokalno stanovništvo tvrdi kako su nesreće počele u trenutku kad je prva osoba nestala s otoka. Bio je to ekscentrični pustinjak poznat pod nazivom "Čarobnjak" ("Il Mago"). Živio je u samoći, a razgovarao je tek s ponekim ribarima. Jednog je dana nestao bez traga.

3

 Bogataš Luigi de Negri izgradio je prekrasnu vilu, ali je ubrzo nakon završetka radova bankrotirao. Nešto kasnije kapetan Gaspare Albenga je htio kupiti otok, ali je tijekom krstarenja doživio brodolom. U 19. stoljeću otok je zapeo za oko švicarskom bogatašu Hansu Braunu, ali ponosnom vlasniku sreća nije dugo trajala. Hansovo beživotno tijelo pronađeno umotano u tepih, a njegova se supruga utopila, što je zaprepastilo lokalno stanovništvo jer je bilo poznato da je dobra plivačica. 

4

Na popisu tragičnih smrti je i ona Otta Grunbacka. Bogati Nijemac umro je od srčanog udara nakon što se "okušao" u životu na Gaioli. Bez obzira na jezive glasine o otoku koji donosi smrt i farmaceut Maurice-Yves Sandoz ondje je započeo izgradnju vile. Uskoro je psihički obolio i počinio samoubojstvo u švicarskoj bolnici. I Gianni Agnelli, dugogodišnji predsjednik Fiata i čovjek koji je uvelike zaslužan za industrijski prosperitet Italije imao je na svojem popisu želja pitoreskni otočić. Niti on se nije mogao pohvaliti bezbrižnim životom. Njegov sin je pronađen mrtav u rijeci pod mostom poznatim kao Most samoubojstava, a okolnosti nesreće su ostale nerazjašnjene. Oni koji su ga poznavali tvrdili su da nikad ne bi napravio takvo što niti otišao bez poruke te da je zasigurno sletio automobilom s ceste.

p
U nizu nesreća koje su doživjeli vlasnici otoka bio je i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Paul Getty kojem su 1973. godine oteli unuka te mu tijekom otmice odrezali uho.

Radi li se o nizu slučajnosti ili je doista nešto trulo na Gaioli najuporniji avanturisti se i dalje trude otkriti. Napušteni otočić ljeti najčešće posjećuju plivači koji mu ne mogu odoljeti promatrajući ga s obale.

Ne propustite