Generalni tajnik OSCE-a Thomas Greminger posjetio Vladu SBŽ-a

Bosna i Hercegovina
Generalni tajnik OSCE-a Thomas Greminger posjetio Vladu SBŽ-a
.

O važnosti promoviranja tolerancije između različitih etničkih skupina, borbi protiv korupcije, te ukidanju diskriminacije i segregacije u obrazovanju, razgovarano je u utorak u Travniku, na sastanku izaslanstva OESS-a, u kojem je bio i generalni tajnik Thomas Greminger, s premijerom Srednjobosanske županije (SBŽ) Tahirom Lendom.

- Detaljno smo razgovarali o problemima diskriminacije i segregacije u obrazovanju i napuštanju te prakse. Razgovarali smo i o ukidanju prakse 'dvije škole pod jednim krovom', te uvođenju zajedničkog sustava u obrazovanju, kao i o načinima na koje OESS u tome može pomoći - kazao je generalni tajnik OESS-a Thomas Greminger, koji je u SBŽ doputovao, u okviru svoje prve službene posjete BiH.

Kako je kazao Greminger, tijekom razgovora o borbi protiv korupcije, razgovarano je o tome što Vlada SBŽ-a čini, među ostalim, na uspostavi transparentnog sustava javnih nabavki.

- Razgovarali smo o brojnim pitanjima i istaknuli važnost stabilne koalicije koja ovdje postoji između SDA i HDZ-a BiH, koja omogućava postizanje rezultata - dodao je on.

Govoreći o temama današnjeg sastanka, šef Misije OESS-a u BiH Bruce Berton istaknuo je kako je obrazovanje u BiH veoma politizirano pitanje, a cijenu toga, kako je rekao, plaćaju djeca jer ne dobivaju dovoljno kvalitetno obrazovanje.

- Svi smo, također, upoznati s negativnim posljedicama korupcije u pogledu investicije i vladavine zakona i zadovoljstvo nam je bilo razgovarati o tome što SBŽ čini u pogledu te borbe - istaknuo je Berton.

Na pitanje novinara je li današnja posjeta predstavnika OESS-a najava promjena u obrazovanju u SBŽ-u, premijer Tahir Lendo je kazao da praksa "dvije škole pod jednim krovom" egzistira u svim gradovima SBŽ-a, te da primjer srednjih škola u Jajcu, u kojima učenici nastavu pohađaju zajedno, uz uvedenu nacionalnu skupinu predmeta, može biti model za rješavanje ovog pitanja.

- U Jajcu je uvedena dobra praksa i mislim da možemo ići dalje. Budite sigurni da ćemo, kao odgovorne politike, na tome nastaviti raditi, iako će nam trebati i mentorstvo. Nisu isti pogledi svih strana na to i zna se da nemamo jedinstvenu nastavnu jezgru, s grupom nacionalnih predmeta, a kada se to riješi bit će lakše i na terenu. Mislim da ne bismo trebali čekati, nego pokušati sami riješiti ovaj model - kazao je Lendo.

Nakon sastanka s premijerom, izaslanstvo OESS-a razgovaralo je i s ministricom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBŽ-a Katicom Čerkez, a protokolom je predviđena i posjeta srednjim školama u Vitezu.

Ne propustite