Poslanici PSBiH za sistemske promjene zbog revizorskih mišljenja s rezervom

Bosna i Hercegovina
Poslanici PSBiH za sistemske promjene zbog revizorskih mišljenja s rezervom
.

Poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Aleksandra Pandurević upozorila je danas da je potrebno mijenjati zakone kako bi se izbjeglo ponavljanje istih nalaza revizije.

Tokom rasprave danas na sjednici tog doma o revizorskim izvještajima za deset bh. institucija koje su dobile mišljenje s rezervom Ureda za reviziju, Pandurević je osvrnula i na preporuke revizije date policijskim agencijama kazavši da oni nisu krivi za neke stvari koje im se spočitavaju kada je riječ o zakonodavnoj usklađenosti.

Za poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsada Isakovića dobro je što poslanici na ovakav način raspravljaju o revizorskim izvještajima, ali smatra da treba utvrditi odgovornost za takvo stanje. Važnim je ocijenio da treba imati na umu da revizija nije istražni organ, ali je dužna Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara BiH da dostavlja izvještaje.

Poslanik NDP-PDP Momčilo Novaković napomenuo je da on ovu raspravu razumije kao priliku da se predlože rješenja u vezi s nalazima revizije kako bi se riješili problemi u poslovanja institucija.

- Očekujemo od Tužilaštva i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da nešto urade kada su u pitanju ovi izvještaji revizije, a obje ove institucije dobile su mišljenje s rezervom - podsjetio je Novaković.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Predrag Kožul podsjetio je da je Predstavnički dom na januarskoj sjednici usvojio zaključke za više od 60 bh. institucija te je pozvao da se to ima na umu jer je i tada raspravljano objedinjenim preporukama revizora te je izrazio nadu da će revizorski izvještaji u narednim godinama biti sve bolji.

Da ova rasprava neće doprinijeti suštinskim promjenama smatra poslanica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal Vražalica koja ocjenjuje da su BiH na ključnim pozicijama neophodni ljudi koji će biti opredijeljeni za značajne promjene u društvu.

Replicirao joj je Borislav Bojić (SDS) koji je naglasio da bi nakon ovoga trebali biti utvrđeni akcioni planovi koji će tretirati ove preporuke revizora zbog čega se i nije složio s tvrdnjama poslanice Gasal Vražalica.

Poslanici će se na kraju sjednice izjašnjavati o revizorskim izvještajima ministarstava odbrane, sigurnosti i vanjskih poslova, Granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Tužilaštva, Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) te VSTV.

Ne propustite