ŠOK U VLADI, DRŽAVNI TAJNIK USRED PRESICE IZNENADA PODNIO OSTAVKU PRED MINISTRICOM: ‘Ovo je sve folklor, država izumire’

Region
ŠOK U VLADI, DRŽAVNI TAJNIK USRED PRESICE IZNENADA PODNIO OSTAVKU PRED MINISTRICOM: ‘Ovo je sve folklor, država izumire’
.

Državni tajnik za demografiju u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH, Marin Strmota danas je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju Hrvatske podnio ostavku nazvavši Vladine mjere demografske politike “folklorom i neozbiljnima”, i to pred iznenađenom ministricom Nadom Murganić, koja je podnošenje ostavke prokomentirala kao “nestrpljenje mladog čovjeka”

Državni tajnik u Ministarstvu demografije, Marin Strmota, podnio je ostavku na svoju dužnost. Učinio je to nakon što je njegova šefica, odnosno ministrica Nada Murganić, navela mjere koje bi trebale potaknuti demografsku obnovu.

Predstavila stare mjere kao nove

Murganić je na presici te tri mjere predstavila kao nove, iako su iste predstavljene tri mjeseca ranije. Radi se o izmjenama Zakona o dječjem doplatku koji bi stupio na snagu 1. jula, sufinanciranju dječjih vrtića te uvođenju dvosmjenskog rada u vrtiće. Očekuje se da će za to natječaj biti objavljen 8. marta, a za tu bi se mjeru početno izdvojilo 300 miliona kuna iz Europskog socijalnog fonda.

Mislim da su to tri vrlo značajna projekta koja su u cijelosti pripremljena, koja možemo javnosti predočiti’, rekla je ministrica, nakon čega je Strmota izjavio da podnosi ostavku.

Ne vjeruje u program

Novinari su primijetili kako se radi o istom programu koji je predstavljen i prije tri mjeseca, na što je Strmota odgovorio: ‘Točno. Slažem se s vama, i ovo je jedan veliki folklor. Nakon godinu i četiri mjeseca u Vladi, kao demograf, mlad čovjek, smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno. I s današnjim danom podnosim ostavku na mjesto državnog tajnika jer država izumire. Ovo je najgore stanje u Hrvatskoj otkad postoji država i pričati ovako neozbiljno o ovome, ja kao mlad čovjek, kao čovjek Republike Hrvatske, građanin, otac dvoje djece, suprug nezaposlene supruge i dijete nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom. Hvala vam lijepa’, rekao je u dahu Strmota te izašao iz prostorije.

Murganić je kazala kako nije znala za namjere pomoćnika Strmote, a njegov je potez nazvala ‘nestrpljenjem jednog mladog čovjeka, jednog znanstvenika’.

Statistika nije povoljna, ali ova nepovoljna kretanja nisu nastala za vrijeme ove Vlade. Veliki je pritisak javnosti i velika je želja da se učini više. Ovo su tri vrlo značajne mjere koje su sada u potpunosti razrađene i one će polučiti uspjeh. Mislim da svi imamo pravo na razočaranja, ali u našem poslu treba biti i uporan i dosljedan i nastojat ćemo ustrajati na cilju demografske revitalizacije naše države’, rekla je Murganić, piše Net.hr.

Ne propustite