Trninić: Željeznice RS-a bi bez restrukturiranja otišle u stečaj

Bosna i Hercegovina
Trninić: Željeznice RS-a bi bez restrukturiranja otišle u stečaj
.

 Alternativa najavljenom restrukturiranju Željeznica RS-a bio bi stečaj - tvrdi entitetski ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić.

U obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS-a, nakon rasprave o zaduživanju RS-a kod Svjetske banke u iznosu od 51,3 miliona eura po projektu za Željeznice RS-a, naveo je da time kreće prva faza u ovom procesom i da nema ambiciju da će sve da bude idalno.

-Da se radilo kako treba, ne bi došlo do ovoga, ali bilo je kako je bilo - kazao je Trninić, nakon niza kritika opozicije koja smatra da se kreditom, koji će vraćati svi građani RS-a, nagrađuju loši direktori javnih preduzeća.

Resorni ministar je najavio da će od marta biti smanjen broj zaposlenih za 350 radnika i da niko dosad nije dobio otkaz, a da će sve obaveze prema njima biti isplaćene. - Nijedan radnik ne može ostati nezbrinut - rekao je Trninić i dodao da je u proteklom periodu bilo nepravilnosti po pitanju zapošljavanja i da je toga svjestan.

Kazao je da sindikati u tom javnom preduzeću podržavaju proces restrukturiranja i da će biti uključeni u cijeli proces, posebno kada je u pitanju sistematizacija.

U parlamentu je počela rasprava o Prijedlogu odluke o iznosu garancija koje može izdati RS u 2018. godini - po hitnom postupku;

Poslanik PDP-a Miroslav Brčkalo je rekao da Vlada RS-a sve više podsjeća na upravu hrvatskog „Agrokora“, kritikujući vlast zbog, kako je rekao, sve većeg zaduživanja entiteta, koje iznosi 5,5 milijardi KM.

Naveo je da se velika potencijalna izloženost RS-a kroz garancije mora preciznije obrazložiti, budući da je to izostalo u Vladinoj odluci, kojom je previđeno da će iznos garancija koje može dati u ovoj godini biti do 750 miliona KM.

 

(Fena) 

 

Ne propustite