DR IGOR JEREMIĆ ZA NOVI.BA: Ništa tako ne uplaši ljekara kada kod djevojke od 25 godina otkrije karcinom grlića maternice

Zdrav život
DR IGOR JEREMIĆ ZA NOVI.BA: Ništa tako ne uplaši ljekara kada kod djevojke od 25 godina otkrije karcinom grlića maternice
.

Rak grlića maternice je najčešći zloćudni tumor ženskih spolnih organa. Međutim, ukoliko se otkrije na vrijeme, sa velikim uspjehom može biti izliječen.

O važnosti redovne kontrole, simptomima i liječenju ove bolesti razgovarali smo sa doktorom Igorom Jeremićem, specijalistom ginekologije i akušerstva.

Ništa tako ne uplaši ljekara kada kod djevojke od 25 godina dijagnostikuje karcinom grlića materice ili kod djevojke od 19 ili 20 godina tešku prekancerozu (CIN II, III) grlića meterice.

Svjedok sam da to više nisu sporadični slučajevi , već svakodnevnica i realnost . U posljednjih 6 meseci imao sam u svojoj praksi 5 pacijentkinja ispod 30 godina sa karcinomom grlića materice. Još više zabrinjava podatak da sam u istom vremenskom periodu imao 17 djevojaka od 17 i 20 godina sa teškim prekancerozama  (CIN II , III). Prvo što se u tom trenutku zapitam je vrijeme nastanka HPV infekcije i kasnijeg  dijagnostičkog propusta koji je doveo do tako teške dijagnoze? - kazao je doktor Jeremić.

Svake godine samo u Evropi od karcinoma grlića maternice oboli oko 60.000 žena, a polovina oboljelih premine.

Doktor Jeremić objašnjava kako prekanceroze  i karcinom grlića maternice ne  nastaju sami od sebe.

-  Samo saznanje da sa prvim seksualnim  kontaktom dolazi do prenosa HPVirusa, i da to izaziva ozbiljne probleme- polne bradavice (kondilome) i prekanceroze na grliću materice je dovoljno traumatično za mladu djevojku. Razočarenje koje tada nastupa može u velikoj mjeri uticati na kasniji seksualni život. Ako se na to nadoveže činjenica da je širenje i ozbiljnost HPV infekcije izmedju 14 i 18 godine mnogo brže a klinička slika teže – to nam dodatno nameće odgovornost .

 Inkubacija je jako kratka – maximalno 3 mjeseca. Imuni sistem se sreće sa nečim sasvim novim, sa čim do tada nije imao kontakt. U takvoj situaciji promjene zahvate gotovo cijelu genitoanalnu regiju. Gotovo u 70% slučajeva pregledom (kolposkopijom) konstatujem promjene – polne bradavice na koži velikih usana , perineumu, perianalno- sluzokoži malih usana, zidovima vagine i gotovo u istom procentu se kolposkopski verifikuju promjene na grliću materice - objašnjava dr Jeremić.

b-170128022

Put ka pravovremenoj i tačnoj dijagnozi

Doktor Jeremić savjetuje kako je potrebno svakoj mladoj djevojci uraditi kolposkopiju već na prvom pregledu ako je imala seksualne odnose, ne oslanjati se samo na PAPA test, kod dijagnostikovanih kondiloma uvijek akcenat staviti na patološke kolposkopske slike na grliću maternice, i kondilome i prekanceroze uklanjati odmah bez obzira na starost pacijnetkinje najnovijom terapijskom metodom.

- Svjedok sam velikog broja pogrešnih tumačenja, preporuka i zabluda , a koje se odnose na radiotalasnu LOOP eksciziju kao najmoderniju terapisku metodu za liječenje prekanceroza na grliću materice kod mladih djevojaka koje nisu rađale.

Tokom 15 godina rada sa radiotalasima napravio sam sopstvenu tehniku radiotalasne LOOP ekscizije koju sam u  u 2016. godini predstavio na na četiri Svjetska Kongresa.

Koje su prednosti moje tehnike u odnosu na druge i zašto se smatra najmodernijom tehnikom liečenja prekanceroza (Cin I,II,III) na grliću materice.

  •  Sve svoje intervencije izvodim isključivo u lokalnoj anesteziji u trajanju od maksimalno od 5minuta
  • Intervencije su bezbolne i beskrvne
  • Apsolutno bezbjedna tehnika za mlade djevojke koje nisu rađale
  • U potpunosti se otklanjaju promjene tipa CIN I,II,III u jednom aktu.
  • Nakon 2 mjeseca pacijentkinja može ostati trudna jer grlić u potpunosti zarasta bez štetnih efekata u vidu skraćenja i suženja cervikalnog kanala, što je česta negativna posljedica drugih tehnika liječenja.

Na kraju moram podvući činjenicu da je samo pravilno urađena radiotalasna LOOP ekscizija  garant izlječenja. Svaka manipulacija sa tehnikom rada ili drugom tehnologijom neće imati ni približni terapijski efekat kao prava radiotalasna LOOP exciozija - zaključio je dr Jeremić.

 

 

 

 

 

Ne propustite